חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הקשר בין הפרעת קשב ADHD לבעיות ראייה אצל ילדים

תוכן עניינים

הפרעת קשב וריכוז

אם הילד שלכם עצבני, היפראקטיבי או לא מצליח להתמודד עם שיעורי הבית, בדיקת אבחון, שמא מדובר בהפרעת קשב וריכוז (ADHD), נראית על פניה כהחלטה הנבונה ביותר. אבל התנהגויות שכאלה עשויות לנבוע לאו דווקא מבעיות ADHD אלא מבעיות ראייה. אז איך תוכלו להבדיל בין שתי הבעיות הללו?

שכיחות בעיות עיניים בקרב ילדים עם הפרעת קשב וריכוז

הפרעות ראייה מחקות לעתים את התסמינים של הפרעת קשב וריכוז (ADHD). קורה לא אחת שילדים עוברים אבחון קלינאי תקשורת להפרעת קשב וריכוז ואפילו מתחילים לקחת תרופות, אבל בסופו של דבר מתברר ששורש הבעיה נעוץ בבעיות ראייה.

מחקר שנערך לאחרונה מצא שילדים עם בעיות ראייה היו בסיכון גבוה פי שניים לפתח ADHD בהשוואה לילדים האחרים בני גילם. בנוסף, המחקר גילה שהגורמים המטפלים בבתי הספר לא מקשרים בין בעיות התנהגותיות וחוסר יכולת להתרכז, לבין בעיות ראייה בכיתה.

לפי מחקר זה, בעיית ראייה, ממש כמו ה-ADHD, מקשה על הילדים להתמודד עם הדרישות הלימודיות, לעמוד במועדים הנדרשים ולשים לב לדברים הנדרשים מהם. יש חוקרים הטוענים שבעיות ראייה משפיעות על ׳התפקוד הביצועי׳ של התלמידים – תפקוד שנחשב כחלק מהתהליכים הקוגניטיביים המשמעותיים ביותר, ומשמש לתכנון, להקדשת תשומת לב, ולארגון הזמן והמרחב.

כאשר הילד קורא, העיניים שלו אמורות להתמקד בנקודה מסוימת בדף. אם מיקוד העיניים אינו תקין:

  • הילד יאבד די מהר את הפוקוס ויישכח חומר שזה עתה קרא.
  • המילים ייראו לו מטושטשות.
  • הילד לא יאהב לקרוא, בגלל הצורך לאמץ את העיניים בגין בעיות הראייה שלו.
  • הילד ייעשה עצבני או חסר מנוחה כשהוא יתבקש לקרוא.
  • הילד עשוי להתנהג בחוצפה בכיתה או כשהוא מכין שיעורי בית.
  • התסכול עשוי להוביל לחרדה ולדיכאון.

רוב בתי הספר ורופאי הילדים עורכים בדיקות ראייה לילדים. הילדים מתבקשים לקרוא אותיות, סמלים או מספרים. אם מתגלה שילד לא מצליח לקרוא היטב, הוא נבדק ובמקרה הצורך מקבל מרשם למשקפי ראייה לילדים.

אבל איכות הראייה תלויה בהיבטים רבים יותר מאשר רק חדות ראייה. כי העיניים שלנו צריכות לעבוד יחד כדי להצליח:

  • להתמקד על אובייקט נייח
  • לעקוב אחר אובייקט נע
  • או לסרוק כדי למצוא אובייקט בסביבה

כיצד לזהות אם הילד צריך בדיקת מיקוד ראייה?

ילדים עם בעיות ראייה נמנעים, בדרך כלל, מקריאה או מפתחים התנהגויות שליליות כדי להימלט ממשימה זו. המאמץ הנוסף בקריאה שדורשת מהם להתמקד ולעבד את המידע החזותי עלול לגרום לעייפות ולכאבי ראש. קל להם יותר להתעלם מהטקסט או סתם לחלום בהקיץ.

גם רישום מהלוח במהלך השיעור, דורש מעבר של העיניים מהתמקדות בלוח להתמקדות במחברת, קושי המאפיין ילדים עם ליקויי ראייה תפקודיים.

ילדים אלה עשויים:

  • לחוש עייפות זמן קצר לאחר שהחלו במשימה.
  • לעבור על המשימה במהירות כדי למנוע טשטוש או ראייה כפולה.
  • לסבול מכאבי ראש ומעייפות בעיניים.
  • לעשות שגיאות רשלניות בגלל ותשומת לב לקויה לפרטים.

כל ההפרעות והבעיות הללו עלולות להדליק נורת אזהרה ולעודד אתכם לבקש אבחון להפרעת קשב וריכוז אצל ילדים, ליקויי למידה או דיסלקציה, אבל מה באשר לביצוע בדיקת ראיה?

הקשר בין הפרעת קשב וריכוז ללקות ראייה 

מהו תהליך האבחון של בדיקת מיקוד ראייה?

קיימים שני סוגים של בדיקת מיקוד ראייה:

  • בדיקת סנלן (Snellen) – בדיקה זו נעשית על ידי האופטומטריסט והיא משתמשת בלוח שעליו אותיות וסמלים שכולנו מכירים. במהלך הבדיקה הילד יושב במרחק מסוים מהלוח, מכסה עין אחת וקורא בקול רם את האותיות והסמלים שהוא רואה בעין השנייה, ואחר כך מחליף בין העיניים. האופטומטריסט יבקש מהילד לקרוא עד שיגיע לאותיות הקטנות, ולא יוכל יותר להבחין בהבדלים ביניהן.
  • בדיקת E – הילד מתבקש לזהות את הכיוון אליו פונה האות E – למעלה, למטה, שמאלה או ימינה. בדיקות אלה מתוחכמות יותר כשהן מתבצעות על ידי רופא העיניים, והילד יתבקש להתבונן בתרשים דרך מגוון עדשות שונות, עד שיראה את ה-E בבירור. בדיקה זו עוזרת לקבוע את מידת המשקפיים האידיאליות לתיקון הראייה.

מהם דרכי הטיפול במיקוד ראייה?

הטיפול בבעיות מיקוד הראייה מתחיל בבדיקת בעיות ראייה בסיסיות כמו רוחק ראייה, קוצר ראייה או אסטיגמציה, והטיפול בדרך כלל כולל רכישת זוג משקפי קריאה לכיתה.

במקרים חמורים יותר, הרופא עשוי להציע ניתוח לשרירי העיניים על מנת לתקן הפרעות בתפקוד.

אם אתם חושדים שהילד סובל מהפרעת קשב וריכוז, חשוב לערוך לו בדיקת עיניים על ידי אופטומטריסט מוסמך, ובו בזמן גם אבחון להפרעות קשב וריכוז על ידי קלינאי/ת תקשורת.

אם הבדיקה מעלה שקיימת בעיית ראיה, מומלץ בדרך כלל לטפל בראייה על ידי אופטומטריסט התפתחותי או על ידי מטפל בראייה שעובד בפיקוחו של אופטומטריסט התפתחותי.

טיפול בראייה יסייע לעיניים לעבוד יחדיו ולנוע כראוי ללא עייפות. טיפול זה מחייב מספר מפגשים והוא כולל תרגילים הקשורים לפעילויות תנועה המאתגרות את הראייה, כמו תפיסת כדור בזמן קפיצה על טרמפולינה.

בחירת משקפיים לילדים, דגשים שחשוב לזכור

בחירת משקפיים לילדים היא לא תמיד משימה קלה. משקפי ראיה עלולים לפגוע בביטחון של הילד בשלבי חייו המוקדמים, כך שבחירת הזוג הנכון היא ממש חשובה. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם למצוא את המשקפיים הטובים ביותר לטיפול בעיניים של ילדיכם:

  • סגנון ועיצוב – הסגנון והעיצוב של משקפי הראייה של הילד הם בדרך כלל אחד הדברים הראשונים שאנשים מבחינים בו כשהם מסתכלים על הילד. בגלל שלמשקפיים יש השפעה כל כך גדולה על המראה הכללי של ילדכם, חשוב לבחור בסגנון מושך, שמתאים למבנה הפנים.
  • עוצמת העדשות – חשוב לבחור במסגרת משקפיים שמתאימה לסוג העדשות ולעוביין.
  • אורח החיים – האם הילד משחק כדורגל או יותר ׳תולעת ספרים׳? האם הוא תוסס או רגוע? אורח החיים של הילד ישפיע במידה ניכרת על סוג המשקפיים המתאים לו. לא תרצו לקנות משקפיים שבירים לילד אנרגטי. התחשבות באורח החיים של הילד תבטיח שהמשקפיים ישלימו את החיים ולא יעכבו אותם.
  • הגברת הביטחון העצמי – משקפי ראיה יכולים להעיד על אישיות הילד. תוכלו לעשות עם הילד סיעור מוחות ולהחליט מה הוא רוצה לשקף באמצעות המשקפיים. בסופו של דבר משקפי הראייה יוכלו להוסיף להערכה העצמית במקום לגרוע ממנה. המשקפיים לא אמורים להיות סיבה ללעג או למבוכה. במקום זה, תנו לילד להרגיש שהוא מתגאה ומשוויץ במשקפי הראייה החדשים שלו.

המאמר נכתב באדיבות צוות המומחים של I-Optic

 

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

מידע על אתר קלינאי

מחפשים קלינאי/ת תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם

מאמרים אחרונים

תוכן עניינים

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם:

דילוג לתוכן