חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

לימודי קלינאות תקשורת - שאלות ותשובות

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

מעל ל- 90% מהגולשים ציינו שהתוכן עזר להם לקבל החלטה מושכלת לבחירת המסלול המתאים להם לתואר ראשון בקלינאות תקשורת.

מהי קלינאות תקשורת?

קלינאות תקשורת עוזרת לאנשים המתקשים בדיבור, שפה ותקשורת לתקשר טוב יותר עם אחרים ולשבור את המחסומים שיוצרים אותם אתגרים. מטרות הטיפול של קלינאי התקשורת, כוללות, בין השאר, שיפור ההגייה, חיזוק השרירים המשמשים בדיבור ולימוד דיבור נכון.

קלינאות תקשורת היא תחום טיפולי המתמקד בטיפול בבעיות ובהפרעות דיבור שונות, החל מבעיות קטנות יותר כמו צרידות בקול, דרך הפרעות המתבטאות בגמגום או בדיבור משובש וכלה באובדן כושר הדיבור עקב נזק מוחי. בנוסף, קלינאות תקשורת מטפלת גם בהפרעות בליעה.

מידע על אתר קלינאי

בוגרים מספרים

"וואו כל המידע במקום אחד! תנאי קבלה, איפה אפשר ללמוד, האם אפשר ללמוד בלי פסיכומטרי? חסכתי המון זמן ומצאתי את כל התשובות במהירות"​

באילו סוגי הפרעות מטפלים קלינאי התקשורת?

קלינאי תקשורת מטפלים בהפרעות שפה, דיבור ובליעה:

  • הפרעות שפה. הפרעות שפה בילדות משפיעו על יכולתו של הילד ללמוד לדבר, לתת שמות לחפצים ולבנות משפטים שלמים. הפרעות אלה עשויות להיות קשורות לבעיות שמיעה, לבעיות התפתחותיות כלליות, ולבעיות המשפיעות על התפתחות המוח. הפרעות שפה בקרב המבוגרים הן תמיד תוצאה של פגיעה מוחית או מחלה.
  • הפרעות דיבור. הפרעות דיבור קשורות לקושי להפיק צלילי דיבור, להגות מילים בבהירות או לדבר בצורה שוטפת. הפרעות דיבור קשורות גם להפרעות בשטף הזרימה או באחידות הדיבור (כמו גמגום או הגייה לא מדויקת של צלילים). הפרעות אלה הן לפעמים תוצאה של עיכוב התפתחותי, ולפעמים תוצאה של גורמים פסיכולוגיים המשפיעים על התפתחותן של בעיות שכאלה. בנוסף, גם מבוגרים עם מחלות נוירולוגיות עשויים להתמודד עם הפרעות דיבור.
  • הפרעות קול (Dysphonia). הפרעות קול מתבטאות בשינויים מתמשכים בקולו של האדם. בעיה זו עשויה להתבטא בצרידות, במתח בקול או בדיבור בלחישה. הפרעות אלה עלולות לנבוע מטכניקת נשימה שגויה, מבעיות בתיבת הקול או מסיבות פסיכולוגיות כמו דיכאון או תגובה לטראומה.
  • הפרעת בליעה. הבליעה כרוכה בתנועות שרירים שתפקידם להוביל את המזון דרך הפה והגרון. לפעמים חלה הפרעה במנגנון זה, לרוב בשל בעיה במערכת העצבים (כמו במצבי פרקינסון, טרשת נפוצה, דמנציה, פגיעת ראש או זיהום).
  • מהן גישות הטיפול בקלינאות תקשורת?

    • תרגילים לשיפור היכולת להבדלה בין צלילים בודדים להברות.
    • תרגילים להפקת צלילים מסוימים לשיפור שטף הדיבור.
    • תרגילים לשיפור הנשימה, הבליעה והפקת הקול.
    • עזרה בשיפור התקשורת באמצעות לוחות תקשורת שעליהם מופיעים סימנים, תמונות וצילומים; דיבור בעזרת מחשב או שימוש בשפת סימנים.
    • מתן ייעוץ למטופלים הזקוקים לשיפור הדיבור, להוריהם או למבוגרים משמעותיים אחרים בחייהם.
    • תמיכה במטופלים כדי שיקפידו ליישם תרגילים אלה בחיי היומיום שלהם.
    • מתן ׳שיעורי בית׳ מתוך התפישה שהטיפול יעזור לאורך זמן אם הילד יתרגל גם בבית את התרגולים שהציע לו קלינאי התקשורת.

     

     

שאלות על לימודי קלינאות תקשורת

מה תפקידו של המחקר בקידום קלינאות תקשורת?

קלינאי תקשורת מתעדכנים בעדויות החדשניות והטובות ביותר הנוגעות לדרכי העבודה עם אנשים שמתמודדים עם קשיי דיבור, שפה, תקשורת ובליעה.

ראיות מחקריות חדשות נלקחות בחשבון על ידי קלינאי התקשורת, והן נשקלות לצד ההעדפות של המטופל או בן המשפחה לגבי הטיפול הספציפי ביקירם. תוצאות מחקרים אלה גם מוערכים על ידי קלינאי התקשורת לאור המומחיות הקלינית שלו והיכולת שלו להתבסס עליהם כדי לספק למטופלים טיפול משמעותי ויעיל.

מחקרים אלה מפורסמים בכתבי עת, כמו למשל בכתב העת: the International Journal of Language and Communication Disorders, שמבצע גם פרויקט לקביעת עדיפות מחקרית על מנת לזהות את התחומים החשובים ביותר הדורשים מחקר נוסף בטיפול בדיבור ושפה.

קלינאי התקשורת יכול לראות את סדרי העדיפויות במחקר שמציג כתב העת בנושאים הקשורים, למשל: לדיספאגיה וללקויות למידה, ולראות מה עתיד להתפרסם במחקרים שעדיין נמצאים בתהליכי עבודה ועוסקים, לדוגמה, בהפרעות שפה התפתחותיות, באפזיה או באוטיזם.  

קלינאי תקשורת רבים בוחרים לבצע מחקר משלהם כחלק מהקריירה שלהם. חלקם עושים זאת על ידי לימודים לתואר שני או לדוקטורט, וחלקם משתמשים בפרקטיקה הקלינית שלהם כדי לבדוק שאלות מחקר מסוימות, על ידי איסוף נתונים שנוצרו בעקבות התערבות מסוימת שלהם, כחלק מהטיפול באחד המטופלים שלהם.

המחקרים הם שחקני מפתח בקידום קלינאות תקשורת, כי ככול שיש יותר מידע ומחקר בנושא, כך הולכים ומשתפרים הן שיטות האבחון והן שיטות הטיפול.

מהם השיקולים האתיים הכרוכים בלימודי קלינאות תקשורת?

האגודה האמריקאית לדיבור-שפה-שמיעה – ASHA (American Speech-Language-Hearing Association), פרסמה קוד אתי לאנשים שעוסקים בקלינאות תקשורת.

הקוד האתי של ASHA הוא מדריך ומסגרת הנוגעים לאנשי המקצוע המתמודדים עם קבלת החלטות יומיומיות וקשורים להתנהלות המקצועית שלהם. בחלקו, הקוד מחייב ודיסציפלינרי ובחלקו הוא תיאורי ומגדיר את תפקידו של איש המקצוע. הקוד האתי מגדיר את העקרונות והכללים הבסיסיים החיוניים לשמירה על יושרה ולביצוע אחראי של החובות המוטלות על אנשי המקצוע העוסקים בהפרעות תקשורת.

מהי תוכנית הלימודים בקלינאות תקשורת?         

תואר ראשון בקלינאות תקשורת או בהפרעות תקשורת, מכשיר את הסטודנטים לאבחן, להעריך ולטפל בילדים ומבוגרים המתמודדים עם בעיות הקשורות להפרעות תקשורת, דיבור, שפה ובליעה. תוכנית הלימודים מתייחסת לקשיים הנובעים מהפרעות התקשורת, כמו: בעיות נפשיות, בעיות התנהגות, ביטחון עצמי נמוך או אינטראקציה חברתית לקויה.

כל מוסד אקדמי קובע תוכנית לימודים משלו, הנה תוכנית לימודים כללית המוצעת במסלול לתואר ראשון בחיפה:

  • התמחות במדעי הדיבור, השפה, השמיעה, התקשורת והלמידה.
  • נושאים הקשורים למקצועות הבריאות ומדעי החיים.
  • שיטות מחקר
  • ולמידה מעשית הכוללת התנסויות קליניות.

האם קלינאות תקשורת והפרעות תקשורת הם אותו מסלול לימודים?

התשובה היא ׳כן׳. מוסדות אקדמיים שונים מציעים לימודי תואר ראשון ׳קלינאות תקשורת׳, כשבחלק מהם מסלולי לימוד אלה נקראים ׳לימודי הפרעות תקשורת׳. לדוגמה:

איפה הכי כדאי ללמוד קלינאות תקשורת?

התשובה לשאלה זו תלויה באזור הגיאוגרפי שלכם, בציבור אליו אתם משתייכים או בשאלה אם אתם מעדיפים ללמוד במכללה או באוניברסיטה. שיקולים אלה מעמידים בפניכם מספר אפשרויות, כגון:

  • המכללה האקדמית הדסה ירושלים או הקריה האקדמית אונו.
  • מכללת מבח״ר או קמפוס שטראוס, שמציעים מסלולי לימוד המיועדים לציבור החרדי.
  • אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת חיפה או אוניברסיטת אריאל בשומרון.

מהן אפשרויות התעסוקה לבוגרי קלינאות תקשורת?

לבוגרי קלינאות תקשורת יש אפשרויות תעסוקה רבות. הנה דוגמאות מתוך אתר המפרסם מודעות דרושים למשרות פנויות:

    • מעון שיקומי לילדים בגיל הרך על הרצף האוטיסטי המחפש קלינאי תקשורת.
    • קלינאי תקשורת לעמותה לילדים בסיכון למגוון משרות:
      • אבחון אוטיזם בקרב ילדים בגיל הרך ובני נוער.
      • רכז/ת טיפולי/י בגני תקשורת ברשות מקומית.
    • בתי ספר לחינוך מיוחד, שמגייסים קלינאי תקשורת לבניית מערכי לימוד מתאימים וליווי תלמידים בכיתות.
    • יחידה התפתחותית של ויצ״ו ברשות מקומית, שמחפשת קלינאי תקשורת לצורך אבחון וטיפול בילדים בגיל הרך.

 

שאלות נוספות בנושא קלינאות תקשורת

הלימודים לתואר ראשון בקלינאות תקשורת או בהפרעות תקשורת נמשכים לרוב שלוש וחצי שנים.

אם אתם אנשים המבקשים לעצמם קריירה שתאפשר לכם לחולל שינוי בקרב ילדים ומבוגרים המתמודדים עם בעיות תקשורת שונות; אם אתם רוצים להבין כיצד פועלים הדיבור, השפה והבליעה, וכיצד קשיים בתחומים אלה משפיעים על בני האדם; ואם אתם מחפשים ממסלול לימודי הנוקט בגישות הוראה שונות, כמו למשל למידה מבוססת מקרים ולמידה מעשית והתנסות קלינית – נראה שתואר בקלינאות תקשורת הוא המסלול שעשוי להוביל אתכם לקריירה המתאימה לכם!

לכל אחד מההפרעות שתוארו למעלה, יש טכניקות טיפול שונות. ברוב המקרים יש צורך בסדרה ארוכה של טיפולים שכול אחד מהם נמשך בין 30 ל-60 דקות, כדי להשיג תוצאות טובות. הטיפול יכול להיערך אחד על אחד או במסגרת קבוצתית.

קלינאי תקשורת מטפלים בילדים שמתמודדים עם קשיים מולדים או סביבתיים המתבטאים בהפרעות בליעה, דיבור, שפה ותקשורת; ובמבוגרים שעברו אירוע מוחי או פגיעה מוחית שעלולים לגרום לקשיים שונים, כולל קשיי דיבור, שפה או בליעה.

היכולת של האדם לדבר, לכתוב, להקשיב, להיות מובן ולהבין אחרים, היא הבסיס המאפשר לכל אחד מאיתנו לתקשר ביעילות עם אחרים ולממש את הפוטנציאל שלנו.

בין אם אתגרים אלה נוצרו בגלל עיכוב התפתחותי, לקות שמיעה, לקות למידה, אוטיזם, הפרעת קשב וריכוז או פגיעה מוחית – קלינאי תקשורת הם אנשי המקצוע שיוכלו לעזור להם. באמצעות אבחון ותכנון מהלך טיפולי מותאם אישית, יכולים קלינאי התקשורת לחולל שינוי אדיר בחייהם של המטופלים שלהם.

אז למה כדאי ללמוד קלינאות תקשורת? מכיוון שכבוגרי לימודי קלינאות תקשורת, אתם הופכים לאנשי המקצוע שמסוגלים לשפר את החיים של הילדים והמבוגרים המתמודדים עם קשיי תקשורת, ולאפשר להם לנהל אורח חיים מספק, תוך מימוש הפוטנציאל הטמון בכול אחד ואחד מהם.

 

אין מסלול לימודים ספציפי לבעלי תואר ראשון המבקשים לבצע הסבה לקלינאות תקשורת. המשמעות היא שהדרישות הלימודיות יהיו זהות לדרישות של שאר הסטודנטים, כלומר אין פטורים וגם אין קיצור זמן הלימודים. אבל שינוי אחד מאפיין את תנאי הקבלה שלכם כבעלי תואר ראשון –  אתם לא נדרשים להציג ציוני בגרות ופסיכומטרי אלא ממוצע ציונים בלימודי התואר הראשון שלכם שנע בין 85 ל-95, תלוי בתנאי הקבלה במכללה או אוניברסיטה שבה תבחרו ללמוד.

התשובה היא ׳כן׳. תנאי הקבלה ללימודי תקשורת מאפשרים לבני 30 ומעלה ללא תעודת בגרות, להתקבל ללימודים, לאחר שלמדו במכינה קדם אקדמית, השיגו ממוצע ציונים גבוה ועברו בהצלחה את הריאיון האישי.

כל מוסד אקדמי מציב תנאי קבלה אחרים לקלינאות תקשורת, עם זאת רובם מתבססים על ציוני הבגרות וציוני הפסיכומטרי. לדוגמה:

תנאי הקבלה במכללה האקדמית הדסה ירושלים, הם:

650 ומעלה, שקלול ציוני הבגרות והפסיכומטרי; 87 ומעלה ציון ממוצא בתואר ראשון אחר; בוגרי מכינה אקדמית ללא בגרות או פסיכומטרי; 100 לפחות בסיווג אנגלית; מעבר ראיון קבלה.

תנאי קבלה במכללת מבח״ר המיועדים לציבור החרדי, הם:

בגרות מלאה עם ציון במתמטיקה ולפחות 4 יחידות אנגלית או מכינה אקדמית; ציון משוקלל של בגרות ופסיכומטרי 650 ומעלה; ציון סיווג באנגלית 100 ומעלה; מעבר ועדת קבלה.

 

התשובה היא ׳כן׳. המוסדות האקדמיים השונים מציבים תנאי קבלה אחרים למועמדים ללא פסיכומטרי. האוניברסיטה העברית, למשל, דורשת ממוצע בגרות של 10.25 ומעלה, מעבר מבחן אמי״ר ומעבר ראיון אישי.

השכר של קלינאי התקשורת תלוי בכמה גורמים, כמו המסגרת בה הוא עובד, מהות התפקיד, ותק, רמת ההשכלה והאזור הגיאוגרפי בו הוא פועל. ממוצע השכר נע בסביבות 9,000 שקלים לחודש.

השגת תואר שני בקלינאות תקשורת תאפשר לכם להתקבל למשרות בכירות המיועדות לקלינאי תקשורת בעלי תארים מתקדמים, במסגרות טיפוליות שונות, פורמליות ובלתי פורמליות –  בין אם זו משרה באחד מבתי הספר או בתי החולים ובין אם זו הקליניקה הפרטית שלכם.

השגת תואר שני תאפשר לכם לנהל קריירה מרתקת הכוללת אפשרות לעסוק באבחון, במחקר ו/או בהוראה במוסדות האקדמיים.

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

אולי יעניין אותך גם?

הפרעת תקשורת

הפרעת תקשורת הפרעות תקשורת עלולות להשפיע על האופן שבו אדם קולט, שולח, מעבד ומבין את הרעיונות שהוא שומע. הפרעות תקשורת עלולות להחליש את כישורי הדיבור

קרא עוד »

הפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז לכולם קשה לפעמים לשבת בשקט, להתמקד במשהו או לשלוט בהתנהגות האימפולסיבית שלהם. אבל עבור חלק מהאנשים הקשיים הם עד כדי כך עקשניים

קרא עוד »

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם:

דילוג לתוכן