חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

קלינאי תקשורת למבוגרים

קלינאי תקשורת עוסק בהערכה של בעיות הקשורות להפרעות דיבור ולהפרעות שפה, ומטפל בהן במגוון טכניקות טיפוליות, כמו: טיפול בהגיה או טיפול בהבנת הנאמר, כדי לשיפור את הדיבור, את ההבנה ואת התקשורת, בהתאם לסוג ההפרעה בשפה ובדיבור שמפגין המטופל.

לפעמים, נדרש טיפול בהפרעות דיבור שהתעוררו כבר בתקופת הילדות, ולפעמים ליקויי הדיבור נגרמו כתוצאה מפציעה או מחלה, כמו שבץ מוחי או פגיעה מוחית.

קלינאות תקשורת למבוגרים

רוצים להתייעץ עם קלינאי/ת תקשורת מהאיזור שלכם? השאירו פרטים לחזרה:

קלינאי תקשורת למבוגרים

הפרעות דיבור והפרעות שפה – מה ההבדלים ביניהן?

כשם שהדיבור והשפה שונים זה מזו, כך יש הבדל גם בין הפרעות דיבור להפרעות שפה.

  • הפרעות דיבור – מצביעות בדרך כלל על כך שמבוגר או ילד מתקשים להפיק צלילים מסוימים באופן מדויק. למשל, ילדים צעירים שלומדים לדבר עשויים להחליף או לעוות צלילי מילים כמו: ׳אני רוצה ללדת׳, במקום ׳אני רוצה לרדת׳. כשהילד בן 3, זה די משעשע ולא נחשב למצב יוצא דופן, אבל כשהוא בן 6 יתכן שמדובר בהפרעת דיבור הזקוקה לטיפול.

  • השפה עוסקת במשמעות. ילד או מבוגר עם הפרעת שפה עשויים להיתקל בקשיים בהבנת משמעות הנאמר (בעיות בקליטת השפה), או בקשיים לבטא את המחשבות שלהם.

קלינאי תקשורת למבוגרים – באיזה מקרים הוא יכול לעזור?

הפרעות דיבור והפרעות שפה בהם מטפל קלינאי תקשורת הם מגוונים:

 הפרעות הגיה

הפרעת הגיה מתבטאת בחוסר יכולת להפיק את צלילי המילים בצורה נכונה. הפרעת דיבור זו עלולה להשמיט, להחליף, להוסיף או לעוות צלילים של מילים. 

 

הפרעות בשטף הדיבור

הפרעת שטף משפיעה על הזרימה, המהירות וקצב הדיבור. גמגום וערבובי מילים הם הפרעת שטף. אדם עם גמגום מתקשה להוציא צליל, ויכול להיתקע או להיחסם במהלך הדיבור, תוך שהוא עשוי לחזור על חלק מכל מילה שהוא מנסה להגות. לפעמים, הפרעת השטף מתבטאת בדיבור מהיר מאוד ובערבוב של כמה מילים. 

 

הפרעת תהודה (רזוננס)

הפרעת תהודה מתרחשת כאשר נוצרת חסימה בזרימת האוויר הקבועה בחלל האף או הפה והיא משנה את התנודות האחראיות על איכות הקול. זה יכול לקרות גם אם שסתום ה-velopharyngeal – המשתרע מגג הפה לדופן הלוע האחורי – לא נסגר כראוי. הפרעות תהודה קשורות לרוב לחך שסוע, להפרעות נוירולוגיות ולשקדים נפוחים.

 

הפרעות קליטה

אדם עם הפרעה בקליטת השפה מתקשה להבין ולעבד את מה שאחרים אומרים לו. זה יכול לגרום לאדם זה להיראות לא מעוניין במה שאומרים לו, להתקשות לעקוב אחר הוראות, או להיות בעל אוצר מילים מוגבל. הפרעות שפה אחרות, אוטיזם, אובדן השמיעה ופגיעת ראש – עלולים להוביל להפרעה בקליטת השפה.

 

הפרעות הבעה

הפרעה בהבעה מתבטאת בקושי להעביר מידע או להביע אותו. אדם עם הפרעת הבעה עלול להתקשות ליצור משפטים מדויקים, או לבצע שגיאות דקדוקיות, כמו שימוש לא נכון בזמני הפועל. הפרעה זו קשורה ללקויות התפתחותיות כמו תסמונת דאון ואובדן שמיעה. והיא יכולה לנבוע גם מטראומת ראש או ממצב רפואי אחר.

 

הפרעות קוגניטיביות

קושי בתקשורת עלול להיווצר עקב פגיעה בחלק המוח השולט ביכולת החשיבה. קושי זה מכונה הפרעה בתקשורת הקוגניטיבית. מצב זה עלול לגרום לבעיות בזיכרון, לקשיים בפתרון בעיות ולקשיי דיבור או הקשבה. 

הפרעות קוגניטיביות עלולות להיגרם על ידי בעיות ביולוגיות כמו, התפתחות מוחית לא תקינה, מצבים נוירולוגיים מסוימים, פגיעה מוחית או שבץ מוחי.

 

אפזיה (Aphasia)

אפזיה היא הפרעת תקשורת, המשפיעה על יכולתו של האדם לדבר ולהבין אחרים. לעתים קרובות משפיעה האפזיה על יכולתו של האדם לקרוא ולכתוב. שבץ מוחי הוא הגורם השכיח ביותר לאפזיה, אם כי גם הפרעות מוחיות אחרות עלולות לגרום לכך.

 

דיסרתריה (Dysarthria)

דיסרתריה מאופיינת בדיבור אטי או דל, בגלל חולשה או בשל חוסר יכולת לשלוט בשרירים המשמשים לדיבור. מצב זה נגרם בדרך כלל בעקבות הפרעות ומצבים הקשורים למערכת העצבית, שגורמים לשיתוק בפנים או לחולשת גרון ולשון – כמו טרשת נפוצה, טרשת עורקים אמיוטרופית – ALS (Lateral Sclerosis Amyotrophic) ושבץ מוחי.

בנוסף, קלינאי תקשורת למבוגרים מטפל בבעיות דיבור ושפה נוספות כמו: 

  • טיפול בגמגום
  • טיפול בצרידות
  • הפרעות תקשורת שונות

 

קלינאי תקשורת – מה קורה במהלך הטיפול?

הטיפול מתחיל בדרך כלל בהערכה ובאבחון קלינאי שמזהה את סוג הפרעת התקשורת ואת הדרך הטובה ביותר לטפל בהפרעה זו.

 

על הטיפולים במבוגרים

טיפול של קלינאי תקשורת במטופל מבוגר מתחיל בהערכה, לקביעת הצרכים והטיפול הטוב ביותר עבורו. התרגילים שיציע קלינאי התקשורת למבוגר, יעזרו לו לשפר את התקשורת באמצעות שימוש בשפה ובדיבור.

במקרים שבהם פציעה או מצב רפואי (כמו מחלת פרקינסון או סרטן הפה), גורמים לקשיי בליעה, הטיפול עשוי לכלול גם אמון מחדש של תפקוד הבליעה. 

התרגילים עשויים לכלול:

    • פתרון בעיות, עבודה על הזיכרון ועל ארגון המחשבה, ופעילויות אחרות המיועדות לשפר את התקשורת הקוגניטיבית.

    • טקטיקות לניהול שיחה, לטובת שיפור התקשורת החברתית.

    • תרגילי נשימה לשיפור התהודה או להקלה על צרידות.

    • תרגילים לחיזוק שרירי הפה.

לגבי קלינאי תקשורת לילדים – שלא כמו עם מבוגרים, הטיפול בדיבור עשוי להתקיים לא רק באופן פרטני, אלא גם במסגרת קבוצתית, תלוי בהפרעת הדיבור שמאפיינת את הילד (למשל, דחיקת לשון או גמגום).
 

הפרעת תקשורת – כמה זמן תזדקקו לטיפול בדיבור?

משך הזמן שנדרש לטיפול בדיבור, תלוי בכמה גורמים, כולל:

    • גיל המטופל
    • סוג הפרעת הדיבור וחומרתה
    • תדירות הטיפול
    • המצב הרפואי הבסיסי של המטופל
    • טיפול במהלך מצב רפואי בסיסי

חלק מהפרעות הדיבור, כפי שיכול להעיד גם אבחון פסיכו דידקטי, מתחילות בילדות ומשתפרות עם הגיל, בעוד שאחרות ממשיכות גם לבגרות ודורשות טיפול ותחזוקה לטווח הארוך.

הפרעת תקשורת הנגרמת כתוצאה משבץ מוחי או ממצב רפואי אחר, עשויה להשתפר עם הטיפול.

 

מהי מידת ההצלחה של הטיפול בדיבור?

אחוז ההצלחה של הטיפול בדיבור משתנה לפי סוג ההפרעה וקבוצת הגיל. כאשר מדובר בילדים צעירים, הוכח שהטיפול בדיבור הוא מצלח ביותר אם מתחילים בו מוקדם ומקפידים על תרגול בבית כשההורים מעורבים.

רוצים להתייעץ עם קלינאי/ת תקשורת מהאיזור שלכם? השאירו פרטים לחזרה:

אוטיזם – וטיפול על ידי קלינאי תקשורת

המורכבות החברתית וההתנהגותית הקשורה לקבלה לעבודה, יכולה להיות מפחידה כאשר מדובר במבוגר צעיר על ספקטרום אוטיסטי. כמו כן, ברגע שימצא עבודה ויהיה מועסק, יוצבו בפניו אתגרים חדשים. 

חוויות עבודה שליליות נעות בין חוסר סובלנות וקשיים באינטראקציות החברתיות (כאשר לעתים קרובות עמיתים לעבודה לא מכירים באתגרים של אנשים עם אוטיזם), לבין זמן מוגבל ללמידת משימות חדשות. נושאים אלה יכולים להוביל לפרקי תעסוקה קצרים עבור אנשים עם אוטיזם.

מבוגרים עם סוגי אוטיזם שונים זקוקים לעזרה בכישורים המרובים הנדרשים כדי להתקבל לעבודה ולהצליח במקום העבודה, כמו:

  • יצירת קורות חיים
  • ניווט בתהליך הגשת העבודה
  • ראיון
  • פתרון בעיות בין אישיות
  • התמודדות עצמאית עם משימות
  • בחינת טעויות בעבודה
  • בקשת עזרה בעת הצורך
  • גיבוש ציפיות מציאותיות מהעבודה

בהשוואה למבוגרים צעירים אחרים עם מוגבלויות, אנשים עם אוטיזם הם בעלי שיעורי התעסוקה הנמוכים ביותר.

לאחר אבחון אוטיזם – איך קלינאי תקשורת יכול לעזור?

לאחר שאדם עבר אבחון לאוטיזם והוכר כמי שנמצא על הספקטרום, יכול קלינאי התקשורת (בעיקר אם התמחה בטיפול באוטיזם), לשלב מגוון של פרקטיקות כדי לסייע למטופל עם אוטיזם למצוא עבודה חדשה ולהצליח בה. לדוגמה:

    • לנהל עם המטופל ראיון מדומה כדי לאמן אותו
    • לעודד את המטופל להשתמש ולשלוט בטכנולוגיות מקוונות
    • לפתח במטופל שהצליח להתקבל לעבודה כישורים חיוניים לניהול עצמי

הפרעת קשב וריכוז – וטיפול על ידי קלינאי תקשורת

אנשים עם הפרעת קשב וריכוז נאבקים, בין היתר, באימפולסיביות, בקושי להתמקד ובמאבק לוויסות עצמי רגשי. קשיים אלה עשויים להוות אתגר התנהגותי ולהשפיע לרעה על חוויות והזדמנויות חברתיות. 

בנוסף, אנשים אלה עשויים לדבר גם ללא הפסקה, להפריע לאחרים ולהתקשות לעמוד בדברים שמבקשים מהם. זה עלול להציג אותם כחסרי מיומנויות חברתיות וכמתקשים בהבנה ובקליטת השפה.

 

מה הסיבה להופעה הפרעת קשב וריכוז?

אין היום בעיה הקשורה לאבחון הפרעת קשב וריכוז, יחד עם זאת, הסיבות המדויקות הגורמות להפרעות אלה אינן ידועות. הגורם הסביר ביותר הוא גנטיקה. ואמנם, ילדים רבים עם הפרעת קשב וריכוז באים ממשפחות עם היסטוריה משפחתית המאופיינת בהפרעה זו.

לאחר שהמטופל עבר אבחון קשב וריכוז, יכול קלינאי התקשורת להתחיל בהערכת כישורי התקשורת שלו, לפתח תכנית טיפול אינדיבידואלית המתאימה למטופל הספציפי עם הפרעת קשב וריכוז, ולספק טיפול שיסייע לו בהשגת מלוא הפוטנציאל לתקשר ולשגשג בתחום החברתי והאקדמי.

איך בוחרים קלינאית תקשורת למבוגרים?

מענה על השאלה – האם קלינאית התקשורת היא בעלת ניסיון ומפגינה הבנה עמוקה בהפרעה ממנה אתם סובלים? – הוא בדרך כלל התחלה טובה. 

בנוסף, מומלץ לבדוק את הפרמטרים הבאים:

  • האם קלינאית התקשורת מקשיבה בתשומת לב לסיפור שלכם? ההאזנה מאפשרת למטפלת לראות מעבר לפני השטח, ובכך להתחיל להבין את הפרשנויות של המטופל לבעיות שלו. הקשבה באמפתיה מאפשרת הבנה ללא שיפוטיות, ומסייעת לפיתוח ברית אמינה בין המטופל לקלינאית התקשורת.

  • האם היא גמישה ומתאימה את תוכן הטיפול והתזמון שלו, כך שיתנו מענה על הצרכים שלכם כמטופלים? האם במידה מסוימת היא מוותרת על המומחיות שלה ושואפת לעמוד ביעדים שלכם, כמטופלים, ולאו דווקא ביעדים שלה? למשל, אם סיבת הטיפול היא גמגום, יעדים אלה עשויים לכלול: 

    • שיפור תדירות הגמגום
    • שיפור מיומנויות התקשורת
    • נכונות גוברת לנטילת סיכונים ולהפחתת התנהגויות המאופיינות בהימנעות, או להפחתת השפעת הגמגום על חיי המטופל. ולחילופין, לבחור לחיות את החיים באופן מלא, למרות הגמגום.

  • קלינאית תקשורת המספקת הסבר רציונלי להחלטות הקליניות שלה. קלינאים
    שמבינים מדוע הטיפול עובד (או מדוע לא), יכולים לפתור בעיות ולהתאים את הטיפול לצרכים של המטופל.

  • קלינאית התקשורת מוכנה ״לצאת״ מחדר הטיפול ולהיכנס לנעליו של המטופל ולעולם היומיומי שלו, כדי להיטיב לסייע לו. 

  • קלינאית תקשורת טובה היא זו ש׳מבינה׳ את מורכבות הגמגום ומשלבת בין המדע לבין אומנות הטיפול, כדי למצוא את הטיפול המתאים ביותר עבור המטופלים שלה. 

למרות שאין ׳מידה אחת שמתאימה לכולם׳, בחירה בקלינאית התקשורת המתאימה לכם, תועיל לכם להפוך גם לצרכנים נבונים.

תנאי קבלה ללימודי קלינאות תקשורת

לסיכום – איך יודעים מתי יש צורך בקלינאי תקשורת?

ישנן סיבות רבות לכך שאתם, כמבוגרים, סובלים מבעיה בדיבור או בשפה. יש בעיות המתחילות בילדות, ואחרות לאחר מחלה או פציעה. חלקן ציינו בתחילת המאמר (כמו הפרעת הדיבור: דיסרתריה, או הפרעת השפה: אפזיה), ואחרות כוללות מצבים כמו: גמגום, דמנציה, סרטן באזור הגרון והפה, פגיעה מוחית בחצי המוח הימני, פגיעה מוחית טראומטית, או שינוי הקול עבור אנשים טרנסג׳נדרים. במקרים כגון אלה, קלינאי תקשורת יכול לסייע.

כמה עולה קלינאי תקשורת?

בדרך כלל, עלות טיפול על ידי קלינאי תקשורת למשך כ-50 דקות נעה בין 135 ל-200 שקלים.

רוצים להתייעץ עם קלינאי/ת תקשורת מהאיזור שלכם? השאירו פרטים לחזרה:

אולי יעניין אותך גם?

לימודי אבחון אוטיזם

אבחון קלינאי תקשורת

אבחון קלינאי תקשורת רוצה ללמוד קלינאות תקשורת? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע קלינאי תקשורת מספקים אבחונים וטיפולים במקרים הקשורים להפרעות דיבור, שפה

קראו עוד »
הפרעת קשב וריכוז

הפרעת תקשורת

הפרעת תקשורת הפרעות תקשורת עלולות להשפיע על האופן שבו אדם קולט, שולח, מעבד ומבין את הרעיונות שהוא שומע. הפרעות תקשורת עלולות להחליש את כישורי הדיבור

קראו עוד »
לימודי קלינאות תקשורת ואוטיזם

הפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז לכולם קשה לפעמים לשבת בשקט, להתמקד במשהו או לשלוט בהתנהגות האימפולסיבית שלהם. אבל עבור חלק מהאנשים הקשיים הם עד כדי כך עקשניים

קראו עוד »
קלינאי תקשורת

קלינאי תקשורת לילדים

קלינאי תקשורת לילדים אם ילדכם מתקשה לקרוא או לאיית, אם הוא מפגין קשיים בדיבור ובהפקת צלילים, קרוב לוודאי שטיפול על ידי קלינאי תקשורת מוסמך ומיומן

קראו עוד »

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם:

דילוג לתוכן