חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דחיקת לשון

באופן רגיל, כאשר הלשון אינה נראית היא אמורה להימצא בפה מאחורי השיניים. לעומת זאת, במקרים של דחיקת לשון (Tongue Thrust) בעת מנוחה, בליעה ולעתים בדיבור – הלשון נלחצת קדימה, כנגד השיניים הקדמיות, או נדחפת קדימה בין השיניים התחתונות לעליונות.  

 

דחיקת לשון – מהי?

מצב של דחיקת לשון נפוץ בעיקר בקרב ילדים, ויש מספר רב של סיבות לכך, כולל הרגלי בליעה לקויים, אלרגיות או לשון קשורה. דחיקת הלשון גורמת גם למצב אורתודונטי חריג הנקרא ׳מנשך פתוח׳. 

הפרעת קשב וריכוז בילדים

רוצים להתייעץ עם קלינאי/ת תקשורת מהאיזור שלכם? השאירו פרטים לחזרה:

דחיקת לשון בקרב תינוקות וילדים

דחיקת לשון בקרב תינוקות וילדים

דחיקת לשון אצל תינוקות שיונקים מהשד או מבקבוק, היא מצב תקין. ככול שהפעוט מתבגר, דפוס הבליעה והדיבור שלו אמור להתפתח.

סוגים מסוימים של פטמות בקבוקים, כמו גם שימוש ממושך בבקבוק, עלולים להוביל לדחיפת לשון לא תקינה, הנמשכת גם כשהתינוק גדל ומגיע לגיל הרך.

יש כמה גורמים פוטנציאליים נוספים לדחיפת לשון המתחילה בינקות, חלק מהם כוללים:

  • הרגלי יניקה ממושכים המשפיעים על תנועת הלשון, כמו מציצת אצבע או מציצת הלשון.

  • אלרגיות המלוות בשקדים או באדנואידים (adenoids) נפוחים. 

  • לשון קשורה, מצב מולד שבו הלשון קשורה בחלקה התחתון אל רצפת חלל הפה.

  • דפוס בליעה לא תקין.

     

     

דחיקת לשון בילדים ניכרת כאשר הלשון נעה יותר מדי קדימה במהלך הבליעה או הדיבור. במקרים אלה, הלשון נוטה לרוב להידחף קדימה בפה ולפעמים, הלשון נלחצת לחלק האחורי של השיניים.

סימנים לדחיפת לשון

לדחיפת לשון יש מספר סימנים בולטים, המופיעים בקרב ילדים שפיתחו דפוס זה. סימנים אלה עשויים לכלול:

 

  • ניתן לראות את הלשון מציצה בין השניים. כלומר, קצה הלשון מבצבץ בין השיניים, בין אם הילד נח, בולע או מדבר.
  • נשימה דרך הפה.
  • חוסר יכולת לסגור באופן מוחלט את השפתיים. מצב שיכול לקרות בגלל מבנה חריג או הרגל שגוי.
  • מנשך פתוח – זה קורה כאשר השיניים הקדמיות לא נפגשות בעת סגירת השיניים.
  • אכילה איטית, מהירה או מבולגנת.
  • ליקוי בדיבור – ליקוי בהיגוי של צלילים כמו ש׳, ס׳ או ז׳, הוא הנפוץ ביותר.

דחיקת לשון בקרב מבוגרים

דחיקת הלשון קדימה יכולה להתחיל בינקות ולהימשך גם לתוך הבגרות, אם בגלל הרגלים שגויים או בשל בעיות שלא טופלו בזמן.

אם אתם מבוגרים עם בעיה של דחיפת לשון, ייתכן שמצב זה התפתח בגלל:

  • אלרגיות כרוניות
  • אדנואידים ושקדים נפוחים
  • או לחץ, שגם הוא עשוי לגרום לדחיקת לשון

יש דיווחים על מצבים של דחיקת לשון שמתפתחת בשלב מאוחר יותר של החיים, אבל מצב זה אינו שכיח.

התסמינים של דחיקת לשון אצל מבוגרים, דומים לאלה של הילדים. אבל לא צפוי שתסמינים מסוימים כמו אכילה מבולגנת, יהיו בולטים בקרב מבוגרים.

כמבוגרים, אתם עלולים לדחוק את הלשון בשינה. מבוגר עם דחיפת לשון עשוי לפתח גם מבנה או מראה פנים מוארך. זאת, בגלל חוסר היכולת שלו לסגור את הפה ולבלוע מזון באופן הרגיל. יתכן גם שהלשון שלו ארוכה יותר מהרגיל בקרב מבוגרים אחרים.

 מנשך פתוח – אשר נגרם כתוצאה מדחיקת לשון, עלול ליצור בעיות בעת אכילה. כאשר השיניים הקדמיות לא נפגשות כראוי. מצב זה עלול להקשות על הנגיסה במזונות מסוימים, ולגרום לחוסר נוחות רבה בעת האכילה. במקום לנגוס, האוכל עלול להחליק פנימה, דרך הרווח שבין השיניים העליונות והתחתונות.

 

כיצד מאבחנים דחיקת לשון?

אנשי מקצוע שונים יכולים לאבחן דחיקת לשון, כמו:

רוצים להתייעץ עם קלינאי/ת תקשורת מהאיזור שלכם? השאירו פרטים לחזרה:

דרכי האבחון

  • קלינאי תקשורת יתבונן על האופן שבו הילד מדבר ובולע. 
  • חלק מהמטפלים עשויים להעריך דפוסי בליעה על ידי החזקת השפה התחתונה, כדי לראות כיצד הילד מבצע את פעולת הבליעה. 
  • באופן ספציפי, המטפל ירצה לראות היכן מונחת הלשון של המטופל בעת הבליעה.

לפעמים, יתכן שכמה אנשי מקצוע רפואיים יהיו מעורבים באבחון מלא של דחיקת הלשון. לדוגמה, רופא הילדים עשוי לבצע את האבחון הראשוני. ואז, יתכן שיהיה צורך בהערכה של קלינאי תקשורת, אורתודנט או איש מקצוע אחר, שיכול לתרום מהמומחיות שלו להבנת הגורמים או התסמינים לדחיקת הלשון של הילד.

דחיפת לשון – האם היא עלולה לגרום להתפתחות תנאים אחרים?

דחיקת לשון לא מטופלת, עלולה לגרום להתפתחות של שיניים לא תקינות. כאשר הלשון נדחפת על גב השיניים, לחץ זה עלול לגרום לתנועה החוצה של השיניים הקדמיות. זה עלול ליצור פער, או מנשך פתוח, בין השיניים העליונות לתחתונות.

דחיקת לשון לא מטופלת עלולה להוביל לפגיעה בדיבור, להתארכות הפנים, ולהבלטת הלשון בין השיניים לטווח הארוך.

קלינאי תקשורת – לטיפול בדחיקת לשון

לתיקון דחיפת הלשון, קלינאי התקשורת יציע מספר תרגילים לדחיקת לשון, שנועדו לקדם דפוסי בליעה רגילים והפקת חיתוך דיבור נכון. 

  • במפגש הראשון, המטפל יבדוק ויעריך הן את הרגלי הבליעה והן את חיתוך הדיבור של המטופל. אם הממצא יגלה שמדובר רק במצב של דחיפת לשון, ללא בעיות אחרות הקשורות לחיתוך הדיבור, נראה ששלושה מפגשים יספיקו כדי לתקן את המצב.

    במפגש זה יקבל המטופל מערכת תרגילים שיסייעו לו להתנגד לדחיקת הלשון, אם יבוצעו בכול יום במשך כחודשיים. 

     

  • במפגש השני, שיתקיים לאחר כחודש, המטפל יעקוב אחר התוצאות וישקול הוספת מערך תרגילים ל-4 השבועות הבאים. לאחריהם ייקבע המפגש השלישי שיאפשר למטפל להמשיך ולעקוב אחר התוצאות.

     

  • אם המטופל הוגה עיצורים בצורה לא נכונה, יתעכב קלינאי התקשורת על כל אחד מהצלילים הללו, כדי לתקן את הדיבור. במקרה זה מדובר בטיפול שבועי לאורך 8 מפגשים. המטופל יקבל גם תרגילי דיבור המיועדים לתקן כל אחד מהצלילים השגויים שהמטופל מפיק בעת הדיבור (למשל ש׳ שורקת). החדשות הטובות הן שעל ידי תיקון מוצלח של צליל אחד, אפשר לתקן גם צליל אחר. למשל תיקון הגיית העיצור ס׳, יכול לתקן גם את הגיית העיצור ז׳.

קלינאי תקשורת לילדים ולמבוגרים – דרכי טיפול נוספים

אין הבדל משמעותי בטיפול בדחיקת לשון בין ילדים למבוגרים. אחד היוצאים מהכלל הוא הצבת מכשיר אורתודונטי המכונה גדר לשון – tongue crib – על גג הפה של הילד. מתקן זה מתקן מנשך פתוח. בחלק מהמקרים, מבוגרים יכולים לטפל בבעיה באמצעות טיפול אורתודונטי.

באופן כללי, מכשירים אורתודונטיים יכולים להציע תיקון מהיר למדי, אבל זמני. לכן, הטיפול המומלץ הוא orofacial myology. מדובר בטיפול מתמשך המתקן את מיקום השפתיים, הלסת והלשון. טיפול זה מתקן גם את הרגלי הבליעה השגויים. 

תצפיות מגלות כי תיקון מנשך פתוח, שנעשה ללא טיפול מתמשך, יחזור לעצמו עם הזמן.

יתכן שהרופא ימליץ לכם לטפל בבעיות באף, באלרגיה או בנשימה – שעלולות להיות מעורבות בדחיקת הלשון אצל מבוגרים וילדים. כדי שהטיפול בבליעה יצליח, חשוב לפתור את בעיות הנשימה.

בנוסף לטיפול בבליעה, חשוב להיעזר גם בטיפול בדיבור, כדי לתקן את המכשולים שעלולים להתפתח כתוצאה מדחיקת הלשון, בעיקר בקרב ילדים צעירים. טיפול מתמשך לאורך מספר שבועות, יוכל לתקן את דחיקת הלשון גם לטווח הארוך.

דחיקת לשון – האם ניתן לתקן אותה?


דחיקת לשון היא מצב שניתן לטפל בו. אם המטופל מתחייב להגיע לטיפולים ולבצע את התרגילים הנדרשים, סביר להניח שיוכל לתקן את דחיקת הלשון באופן מלא.

יתכן שיהיה צורך לטפל במצבים בריאותיים אחרים, התורמים לתנועת הלשון קדימה. לאחר הטיפול בתנאים בריאותיים אלה, וציות לכול הוראות קלינאי התקשורת – דחיפת הלשון אמורה להיפתר לחלוטין.

רוצים להתייעץ עם קלינאי/ת תקשורת מהאיזור שלכם? השאירו פרטים לחזרה:

לימודי אבחון אוטיזם

אבחון קלינאי תקשורת

אבחון קלינאי תקשורת רוצה ללמוד קלינאות תקשורת? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע קלינאי תקשורת מספקים אבחונים וטיפולים במקרים הקשורים להפרעות דיבור, שפה

קראו עוד »
גמגום בקרב מבוגרים

קלינאי תקשורת למבוגרים

קלינאי תקשורת למבוגרים קלינאי תקשורת עוסק בהערכה של בעיות הקשורות להפרעות דיבור ולהפרעות שפה, ומטפל בהן במגוון טכניקות טיפוליות, כמו: טיפול בהגיה או טיפול בהבנת

קראו עוד »
התפתחות הדיבור

גמגום

גמגום גמגום הוא הפרעת דיבור שבה האדם חוזר על מילים או מאריך עיצורים ותנועות. אדם עם גמגום עלול להפסיק להשמיע צלילי הברות מסוימות במהלך הדיבור.

קראו עוד »
קלינאי תקשורת

קלינאי תקשורת לילדים

קלינאי תקשורת לילדים אם ילדכם מתקשה לקרוא או לאיית, אם הוא מפגין קשיים בדיבור ובהפקת צלילים, קרוב לוודאי שטיפול על ידי קלינאי תקשורת מוסמך ומיומן

קראו עוד »

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם:

דילוג לתוכן