קלינאות תקשורת

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

על הפרעות בתקשורת והשפעותיהן על חיי האדם

הפרעות בתקשורת הן ליקויים המשפיעים על היכולת של האדם לדבר, להבין, לקרוא, לכתוב או להשתמש בשפה בצורה תקינה.

הפרעות אלו עשויות לכלול גמגום, לקויות דיבור, קשיים בהבנת שפה או בעיות קול ושמיעה. הן יכולות להופיע מגיל צעיר ולהשפיע על ההתפתחות החברתית, הרגשית והאקדמית של האדם. 

בחיים הבוגרים, הפרעות בתקשורת עלולות לגרום לתסכול, לבידוד חברתי, לקשיים בתעסוקה ואף לפגיעה בדימוי העצמי.

טיפול מקצועי, כגון קלינאות תקשורת, יכול לשפר משמעותית את יכולות התקשורת ולשפר את איכות החיים של הסובלים מהן

מידע על אתר קלינאי

כל מה שחשוב לדעת על הפרעות בתקשורת

סוגי הפרעות תקשורת

חמשה תחומים מרכיבים את השפה: פונולוגיה (תורת ההגה), מורפולוגיה (תורת הצורות), תחביר, סמנטיקה (חקר המשמעות) ופרגמטיקה (הבנת השפה הטבעית).

הפרעות התקשורת השונות מקובצות ל-4 קטגוריות עיקריות:

הפרעות דיבור

הפרעת דיבור גורמת לקשיים ביצירה או בהבעה של צלילי הדיבור. הפרעות דיבור כוללות קשיים בשטף, בהגייה ובהפקת הקול (כמו צרידות). שינויים המתחוללים במבניים בשרירים ובעצמות הלוקחים חלק בהשמעת צלילי הדיבור, עלולים לגרום להפרעות במפרקים ולהפרעות פונולוגיות שיתבטאו בקושי לייצר דיבור טיפוסי.

הפרעות שטף נגרמות על ידי שיבושים גנטיים או נוירופיזיולוגיים בשטף הדיבור, המייצרים הפקת צלילים בקצב לא טיפוסי, כמו גמגום או עומס.

הפרעות שפה

הפרעת שפה מוגדרת כפגיעה ביכולת של האדם להשתמש או להבין את מערכות השפה המילוליות, הכתובות והאחרות. הפרעות שפה מתייחסות לשפה האקספרסיבית (להבעה) ולקליטת השפה (להבנה).

אדם עם הפרעת שפה עלול להיתקל באתגרים הקשורים לשימוש בשפה או להבנתה, או לשילוב של השניים. הפרעות שפה הן לרוב התפתחותיות, ולעתים הן נגרמות על ידי מחלה או פגיעה מוחית.

הפרעת שפה לא קשורה לדיבור או לשמיעה אלא להיבטים הבאים:

  • צורה, מתייחסת לאלמנטים של צליל, מבנה ושילוב המילים במערכת השפתית (הם נקראים גם פונולוגיה, מורפולוגיה ותחביר).
  • תוכן, סמנטיקה, מתייחסים למשמעות המילים והביטויים.
  • תפקוד, פונקציונליות, מתייחסת לפרגמטיקה של השפה, לאופן השימוש באלמנטים השונים (פונולוגיה, מורפולוגיה, תחביר וסמנטיקה) כדי לתקשר.
הסבה לרפואה מקלינאות תקשורת

לקויות שמיעה

הפרעת שמיעה מקשה על זיהוי והבנה של חומר שמיעתי. אנשים אלה עשויים להיות חירשים או כבדי שמיעה. חירשות נובעת מנזק עצבי שמיעתי הגורם לאובדן שמיעה חמור או לשמיעה מועטה עד לא תפקודית.

הפרעות במערכת העיבוד השמיעתי המרכזי

הפרעות הנגרמות על ידי ליקויים המשפיעים על האופן שבו האדם ממיר את המידע ב׳מערכת העצבים השמיעתית המרכזית׳ שלו (CANS). הפרעה זו מתבטאת בקשיים לעבד אותות קוליים ומגבלות באופן שבו אדם מנתח, מאחסן ומקבל מידע מאותות קוליים.

הפרעת בליעה, דיספגיה (Dysphagia), מטופלת גם היא על ידי קלינאי תקשורת.

מהם הגורמים להפרעות תקשורת?

לפי הארגון האמריקאי ASHA (American Speech-Language-Hearing Association), הפרעות בדיבור ובשפה קשורות לקושי מתמשך ביכולתו של האדם לרכוש מיומנויות הקשבה ודיבור ולהשתמש בהן. הפרעות אלה עלולות להימשך לאורך החיים, כשהתסמינים עשויים להשתנות עם הזמן. קלינאים וחוקרים מתייחסים להפרעה בשפה ובדיבור, בהתאם לגורמים של ההפרעה:

  • הפרעת שפה התפתחותית, משמשת למצבים שבהם ההפרעה מאובחנת כנכות ראשונית ולא נמצאה לה סיבה רפואית כלשהי. הפרעה שכזו נמשכת גם לגיל בית הספר והלאה. הפרעה זו עשויה להתרחש גם עם הפרעות אחרות כמו הפרעת קשב וריכוז או הפרעת קואורדינציה התפתחותית, אבל הקשר הסיבתי אינו ממש ברור.

ליקוי שפה ספציפי, משמש לעתים חוקרים המתייחסים בספרות המחקרית להבחנות שונות.

  • הפרעת שפה קשורה למצב כלשהו, משמשת לתיאור הפרעת שפה משנית לאבחונים כמו אוטיזם, תסמונת דאון, מוגבלות אינטלקטואלית, פגיעה מוחית טראומטית או פגיעה חושית.

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

איך מאבחנים הפרעות בתקשורת?

 הפרעות דיבור ושפה הן מוגבלויות המוגדרות באופן מקצועי. כדי לאבחן את ההפרעות הספציפית של הילד, קלינאי התקשורת ישתמש במגוון דרכים יצירתיות שיעזרו לו לגלות, לדוגמה, האם הילד:

  • יכול לעקוב אחרי הנחיות
  • מסוגל לתת שם לאובייקטים יומיומיים
  • יודע כיצד לשחק במשחק זה או אחר
  • יכול להחזיק ספר בצורה הנכונה

קלינאי התקשורת יבדוק תחילה את השמיעה של הילד, ואם היא תקינה הוא יבצע בדיקות שונות כדי לגלות איזה סוג של הפרעה עשויה לעכב את ההתפתחות התקשורתית שלו, אם זו בעיה קצרת טווח או כזו שזקוקה לטיפול, וימליץ על תוכנית טיפולית מותאמת אישית לצרכים שלו.

מהן שיטות הטיפול בהן קלינאי תקשורת מסייעים למטופלים?

כשמדובר בילד המתמודד עם קשיי דיבור או שפה, הטיפול יהיה כרוך בדרך כלל במשחק, כמו רצף של פעילויות (לדוגמה, לסדר את האירועים מהראשון לאחרון; או לסדר תמונות לפי רצף האירועים, ב-3 צעדים) או משחקי לוח המבוססים על שפה, כמו משחקי שבץ נא או משחקי מסלול.

כשמדובר במבוגר, הטיפול יתמקד בדרך כלל בשיפור או בבניה מחדש של מיומנויות מסוימות, כמו חיזוק התיאום בין המוח להין הפה.

פעילויות לטיפול בהפרעות תקשורת עשויות לכלול:

  • תרגילי לשון ופה, לאימון ולחיזוק הלשון
  • תנועות פנים, לשליטה בהבעות הפנים ולשיפור הכישורים המוטוריים
  • קריאה בקול רם, לחיזוק הקשר בין המוח לפה
  • משחקי מילים, כמו משחקי זיכרון ותשבצים יכולים לשמור על התפקוד הקוגניטיבי ולשפר מיומנויות חשיבה

 

מתי לפנות לקלינאי תקשורת ואיך מתחילים בטיפול?

בדיקת כישורי הדיבור והשפה מתבצעת כאשר מתעורר חשד להפרעות בתקשורת. יש כמה תהליכים שעשויים להוביל לפניה לקלינאי תקשורת כדי שיתחיל בטיפול המתאים לצרכים הספציפיים של הילד.

לפעמים, המורה, רופא הילדים ו/או ההורה מציגים חשש באשר לכישורי השפה של הילד. במקרים שכאלה יומלץ  על בדיקת שמיעה שתוכל לשלול שמא לקות שמיעה היא הגורם האפשרי להפרעות בשפה. במקרה שהילד יישלח לאבחון ולטיפול על ידי קלינאי תקשורת, המפגש הראשון עם ההורים יהיה כרוך, בין השאר, באיסוף מידע על ההיסטוריה הבריאותית והתפתחותית של הילד, ובהקשבה לחששותיהם.

קלינאי התקשורת, לפעמים יחד עם פסיכולוג מומחה בתחום, יבצעו אבחון מקיף שיאפשר לקלינאי להכין תוכנית טיפולית מותאמת אישית לילד.

 

שאלות נפוצות

כמה אחוזים מהילדים מתמודדים עם הפרעות תקשורת?

לפי ה-NIH האמריקאי, (National Institute of Health), בשנת 2024, קרוב לילד אחד מתוך 12 ילדים (77%) בגילאי 17-3, מתמודד עם הפרעה הקשורה לקול, לדיבור, לשפה או לבליעה.

 

אמנם, לא תמיד ניתן לאתר את הגורם להפרעות בדיבור ובשפה, עם זאת, לפי WebMD, הגורמים הפיזיים להפרעות אלה עשויים לכלול פציעות ראש, מחלה או דלקות אוזניים, הנקראות לפעמים ׳הפרעות שפה נרכשות׳. גורמים סבירים אחרים, כוללים:

  • היסטוריה משפחתית של בעיות דיבור ושפה
  • לידה מוקדמת
  • ירידה בכושר השמיעה
  • אוטיזם
  • תסמונת דאון
  • תזונה לקויה

חשוב לזכור שאין קשר בין הפרעות שפה לבין מידת החכמה של הילד. וילדים עם הפרעות שפה הם לעתים קרובות חכמים מהממוצע.

לפי Cleveland Clinic, קלינאי תקשורת עוזרים למטופלים לשפר את היכולת לדבר באופן ברור יותר ולהשתמש נכון בשפה. למעשה, במהלך השנים סייעו קלינאי התקשורת לשיפור כישורי התקשורת של מיליוני אנשים. סוג הטיפול שדרוש כדי לסייע למטופל תלוי במספר גורמים, כולל גיל, מצב בריאותי וקשיי התקשורת המאתגרים אותו.

ישנן גישות טיפול שונות בהפרעות בתקשורת וקלינאי תקשורת מקצועי מצויד בידע ובניסיון הנדרשים כדי לבחור בשיטת הטיפול המתאימה ביותר למטופל הספציפי ולקשיים המאתגרים אותו. כיוון שאין הגדרה אחת לטיפול מוצלח בהפרעות בתקשורת, קלינאי התקשורת הוא המקצוען שיודע להציב את המטרות הנכונות לצרכים הייחודיים של המטופל ומכיר היטב את דרכי הטיפול שישיגו מטרות אלה.

קלינאי תקשורת, פסיכולוגים התפתחותיים או נוירולוגים יכולים לאבחן בעיות תקשורת בהתאם לסוג ההפרעה.

לא. הפרעת תקשורת חברתית (SCD) דומה לאוטיזם אך אינה כוללת דפוסים חוזרים והתנהגויות רפטטיביות.

פסיכולוגים התפתחותיים, נוירולוגים וקלינאי תקשורת עם מומחיות בתחום התקשורת החברתית.

פסיכולוגים התפתחותיים, נוירולוגים ורופאי ילדים מומחים בהתפתחות הילד.

באמצעות קשיים בתקשורת חברתית, נטייה לפרטים, התמקדות בנושאים ספציפיים והתנהגויות חזרתיות.

תפקוד קוגניטיבי תקין או גבוה, קשיים באינטראקציות חברתיות, התמקדות בנושאים מסוימים ורגישות חושית גבוהה.

במכונים להתפתחות הילד, אצל פסיכולוגים התפתחותיים, נוירולוגים ורופאי ילדים מומחים.

קשיים קלים בתקשורת חברתית, העדפת שגרה, התמקדות בפרטים מסוימים ורגישות חושית שונה.

אולי יעניין אותך גם?

הפרעת קשב וריכוז

הפרעת תקשורת

הפרעת תקשורת הפרעות תקשורת עלולות להשפיע על האופן שבו אדם קולט, שולח, מעבד ומבין את הרעיונות שהוא שומע. הפרעות תקשורת עלולות להחליש את כישורי הדיבור

קרא עוד »
לימודי קלינאות תקשורת ואוטיזם

הפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז לכולם קשה לפעמים לשבת בשקט, להתמקד במשהו או לשלוט בהתנהגות האימפולסיבית שלהם. אבל עבור חלק מהאנשים הקשיים הם עד כדי כך עקשניים

קרא עוד »

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם: