חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דחיקת לשון אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים

תוכן עניינים

לא מעט אנשים באוכלוסייה סובלים ממנשך לא תקין. הדבר מביא לדחיקת לשון. מדובר על מצב בו הלשון שלנו זזה קדימה כלפי קשתות השיניים הקדמיות. היא יוצרת מגע עם השיניים הקדמיות ואז מפעילה עליהן לחץ. אותו לחץ מופעל מהכיוון הפנימי בפה אל הכיוון החיצוני. כאשר המגע הזה מבוצע לאורך זמן, הוא עשוי לגרום להטיית השיניים קדימה. הטיה כזו יכולה לגרום לבעיות אורתודנטיות שונות.

מתי דחיקת לשון באה לידי ביטוי?

דחיקת לשון יכולה להיות בעת דיבור או בעת בליעה. הסוג הראשון בא לידי ביטוי כאשר מבוצעת הגייה לא תקינה של צלילים שורקים. אי התקינות יכולה להופיע בכל הצלילים או בחלקם. בפועל מה שקורה הוא שהלשון נדחפת קדימה ונוגעת בשיניים הקדמיות או בקשתות השיניים הקדמיות. כאשר מבוצעת הגייה של צלילים, ניתן לשמוע שהיא משובשת.  

הסוג השני בא לידי ביטוי בבליעה. לפיו פעולת הבליעה מבוצעת בצורה לא תקינה. כאן מה שקורה בפועל הוא שהלשון נעה לכיוון השיניים הקדמיות. היא נוגעת בהן מצדן הפנימי או נכנסת בין הקשתות של השיניים. ניתן להבדיל בין הסוג הראשון לסוגי השני על ידי כך שהסוג השני מתרחש כאשר יש בליעה של רוק, נוזלים, מזון קשה וכו'.

דחיקת לשון גם במצב של מנוחה מדיבור ומבליעה

אם חשבתם שדחיקת לשון יכולה להופיע רק בדיבור ובבליעה, הדבר לא מדויק. דחיקת לשון יכולה להופיע גם כאשר אנחנו לא מדברים או בולעים. הדבר קשור לתנוחה לקויה של הלשון בפה. בגלל אותה תנוחה לא תקינה, החוד של הלשון נשען על השיניים הקדמיות וכך מפעיל עליהן לחץ. אותו לחץ יוצר גם הוא מצב של דחיקת לשון.

טיפול בדחיקת לשון על ידי רופא שיניים וקלינאית תקשורת

הרבה רופאי שיניים ואורתודנטים מפנים את המטופלים שלהם לקלינאית תקשורת, על מנת לתת פתרון מקיף ויסודי לבעיה. השילוב של טיפול יישור שיניים עם טיפול אצל קלינאית תקשורת לילדים או מבוגרים יכול להביא לתוצאות מצוינות אצל מטופלים בכל הגילאים. אפשר להתחיל את הטיפול אצל קלינאית תקשורת לפני התחלת הטיפול האורתודנטי או שאפשר לבצע אותו במקביל לטיפול האורתודנטי.

אבחון וטיפול אצל קלינאית תקשורת למצב של דחיקת לשון

תהליך האבחון – ניתן להגיע לקלינאית באופן עצמי או עם הפנייה מאורתודנט. בשלב הראשוני, הקלינאית תבדוק שאכן קיימת דחיקת לשון. בהתאם לממצאים, תקבע תכנית הטיפול. הרעיון הוא ללמד את המטופל הרגלי הגייה ובליעה תקינים.

הטיפול – הקלינאית (או הקלינאי) תלמד את המטופל דרכי הגייה נכונות, טכניקות בליעה וכמו כן תיתן לו הדרכה מפורטת ותרגילים שיצטרך לבצע הקשורים לתנוחה הרצויה של הלשון בפה. התקדמות הטיפול והתוצאות ישתנו ממטופל למטופל ויהיו בהתאם לרמת התרגול וכמו כן למקצועיות של האדם המבצע את הטיפול.

מתי מומלץ לטפל בדחיקת לשון?

כאשר מדובר על הקנייה של הרגלי הגייה נכונים, מומלץ להתחיל את הטיפול בגיל 5 ואילך. כך ניתן ללמד את הילדים כיצד להגות את הצלילים השורקים. כאשר מדובר על למידת הרגלי בליעה ומנח לשון תקין, אז אפשר להתחיל את הטיפול מגיל 10 ואילך. זאת משום שהחל מגיל זה, הילדים בוגרים יותר ויכולים ללמוד את ההרגלים בקלות וליישם את התרגילים והטכניקות בצורה הטובה ביותר.

לסיכום

חשוב מאוד לטפל בבעיה של דחיקת לשון ולא לקוות שהיא תסתדר או תעלם עם הזמן. נסו להתייעץ עם אנשי מקצוע המבינים בתחום כמו קלינאית תקשורת ורופא השיניים. בדקו שאתם מקבלים ייעוץ מאנשי מקצוע שיש להם ניסיון בתחום ויש עליהם המלצות. שיהיה בהצלחה!

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

מידע על אתר קלינאי

מחפשים קלינאי/ת תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם

מאמרים אחרונים

תוכן עניינים

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם:

דילוג לתוכן