חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תפקיד קלינאי התקשורת במסגרת התפתחות הילד

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

מעל ל- 90% מהגולשים ציינו שהתוכן עזר להם לקבל החלטה מושכלת לבחירת המסלול המתאים להם לתואר ראשון בקלינאות תקשורת.

התפתחות הילד מתייחסת לשלבי ההתפתחות ההדרגתיים של הילד במספר תחומים: הקשבה ותשומת לב, הבנה, השמעת צלילים ודיבור, וכישורים חברתיים. הליך ההתפתחות מתרחש בדרך כלל עד גיל 5-4 שנים, כשבמהלך הדרך הוא עובר כמה אבני דרך בסיסיות, המחולקות לפי שלבי הגדילה של הילד:

  • עד 3 חודשים
  • 6-3 חודשים
  • 12-6 חודשים
  • 15-12 חודשים
  • 18-15 חודשים
  • 18 חודשים עד גיל שנתיים
  • 3-2 שנים
  • 4-3 שנים
  • 5-4 שנים

קלינאות תקשורת מעורבת בידע ובשיטות הטיפול הקשורים לשלב ההתפתחותי שבו אמור להימצא הילד שהגיע לקליניקה לאבחון ולטיפול, בין אם הוא פעוט בן 4 חודשים או ילד בן 4 שנים.

מידע על אתר קלינאי

בוגרים מספרים

"תודה רבה על כל העזרה! סיימתי בהצלחה לימודי הפרעות בתקשורת, תוך כדי הלימודים הצלחתי להשתלב במספר תוכניות. זה מדהים!"​

התפתחות הדיבור והשפה

במהלך שלוש השנים הראשונות לחיי הילד, המוח מתפתח ומתבגר. זו התקופה האינטנסיבית ביותר לרכישת כישורי דיבור ושפה. מיומנויות אלה מתפתחות בצורה הטובה ביותר בתנאים החושפים את  הילד לעושר של צלילים ומראות, לדיבור ולשפה של אחרים.

סטודנטים במסלול של לימודי קלינאות תקשורת, רוכשים את הידע הנדרש להבנת התקופה הקריטית להתפתחות הדיבור והשפה אצל הילדים הצעירים, בגילאים שבו המוח מסוגל לקלוט את השפה בצורה הטובה ביותר. אם מסיבה כלשהי מזניחים את התקופה הקריטית הזו בחיי הילד ולא חושפים אותו לדיבור ולשפה, הוא יתקשה מאוד ללמוד אותה ולהשתמש בה באופן תקין.

מהן אבני הדרך לפיתוח דיבור ושפה?

תואר ראשון או תואר שני בקלינאות תקשורת, מציידים את הבוגרים בהכרה ובהבנה של אבני הדרך ההתפתחותיות, כך שיוכלו להעריך ולאבחן את רמת ההתפתחות של הדיבור, השפה והתקשורת של הילד בו הם מטפלים, לבצע אבחון ולתכנן את שיטת הטיפול בהתאמה אישית למצבו הספציפי.

 

לימודי הפרעות בתקשורת מספקים לסטודנטים ידע שיאפשר להם לפעול במקצועיות ולדעת לזהות את סימני התקשורת הראשונים המתרחשים כאשר התינוק לומד כי בכי יביא לו אוכל, נחמה וחברותא. התינוקות, מצדם, מתחילים לזהות צלילים חשובים בסביבתם, כולל קול אימם או קול המטפלת שלהם. וכשהם גדלים, הם מתחילים למיין את צלילי הדיבור המרכיבים את המילים בשפה שלהם. עד גיל 6 חודשים, רוב התינוקות מזהים את הצלילים הבסיסיים בשפת האם שלהם.

קצב ההתפתחות של כישורי הדיבור והשפה שונה מילד לילד. עם זאת, שלבי ההתפתחות הללו עוקבים אחר ההתקדמות הטבעית או אחר לוח הזמנים הקשור לשליטה במיומנויות השפה של האדם.

רשימת אבני הדרך להתפתחות תקינה של כישורי דיבור ושפה בילדים מגיל לידה ועד גיל 5, עוזרת לקלינאי התקשורת לקבוע אם הילד נמצא במסלול התקין או שמא הוא זקוק לעזרה נוספת כדי להשיג את רמת ההתפתחות הצפויה מילד בגילו. לפעמים, עיכוב בהתפתחות עלול להיגרם כתוצאה מבעיית שמיעה, ולפעמים בגלל הפרעת דיבור או שפה.

מה ההבדל בין הפרעת דיבור להפרעת שפה?

הפרעת שפה – הפרעה זו יכולה להתבטא במספר קשיים, כמו:

  • קושי בקליטת השפה (Receptive language), כלומר בקושי של הילד להבין מה אחרים אומרים לו.
  • קושי לחלוק ולבטא את המחשבות (Expressive language).
  • הפרעת שפה – DLD (Developmental language disorder), המעכבת את השליטה במיומנויות השפה. יש ילדים עם DLD שיתחילו לדבר רק כשיהיו בני 3 או 4 שנים.

הפרעת דיבור – הפרעה זו יכולה להתבטא בקושי להפיק צלילי דיבור בצורה נכונה, וכוללת מצבים כמו:

  • גמגום – בעיה בשטף הדיבור, כמו חזרה על צלילים במילה.
  • אפרקסיה (Apraxia) – הפרעת דיבור המקשה על חיבורם של צלילים והברות בסדר הנכון כדי ליצור מילים.

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

תפקיד קלינאי התקשורת – כשקיים חשש לבעיה התפתחותית המעכבת את השפה והדיבור

כאשר בלב ההורים מתעורר חשש לגבי ההתפתחות התקינה של השפה והדיבור שמפגין הילד שלהם, הם פונים בדרך כלל לרופא הילדים. הרופא עשוי להפנות את הילד לקלינאי תקשורת, איש המקצוע שמכיר ויודע היטב כל מה שנוגע לשיטות, גישות וסוגי טיפול בקלינאות תקשורת. 

כשההורה והילד מגיעים לקליניקה, קלינאי התקשורת ישוחח עם ההורה על רמת התקשורת ועל ההתפתחות הכללית של הילד. הוא ישתמש גם במבחנים מיוחדים בדיבור שנועדו לספק הערכה על מצב הילד. בדיקת שמיעה, נכללת גם היא בהערכה ובאבחון. אחרי הכול, בעיית שמיעה יכולה להשפיע על ההתפתחות התקינה של הדיבור והשפה.

בהתאם לתוצאות האבחון, קלינאי התקשורת עשוי להציע פעילויות שההורים יוכלו לבצע בבית כדי לעורר ולקדם את התפתחות השפה, הדיבור והתקשורת של הילד. הוא עשוי גם להמליץ על טיפול קבוצתי או פרטני, או להציע בדיקה נוספת על ידי אודיולוג (רופא שהוכשר לזהות ולמדוד רמות של אובדן שמיעה) או על ידי פסיכולוג התפתחותי (איש מקצוע בתחום הבריאות שהתמחה במיוחד בהתפתחות הפסיכולוגית של תינוקות וילדים).

על המושגים: קול, דיבור ושפה

קול, דיבור ושפה הם הכלים שבהם בני אדם משתמשים כדי לתקשר האחד עם השני:

  • קול – זה הצליל שאנחנו משמיעים כשהאוויר מהריאות נדחף בין קפלי הקול בגרון, וגורם להם לרטוט.
  • דיבור – משמש כאחת הדרכים לבטא שפה. הדיבור כרוך בפעולות מתואמות במדויק בין שרירי הלשון, השפתיים, הלסת ומערכת הקול, על מנת להפיק את הצלילים המוכרים המרכיבים את השפה.
  • שפה – היא מערכת של כללים משותפים המאפשרת לאנשים לבטא את הרעיונות שלהם בדרך משמעותית. השפה ניתנת לביטוי באופן מילולי או על ידי כתיבה, סימנים או מחוות אחרות, כמו מצמוץ עיניים או תנועות של הפה.

מחקרים על בעיות התפתחותיות המתבטאות בקשיי דיבור ושפה

ה-NIDCD (The National Institute on Deafness and Other Communication Disorders), ׳המכון הלאומי לחרשות ולהפרעות תקשורת אחרות׳ הממוקם במרילנד, ארה״ב, נותן חסות למגוון רחב של מחקרים שמנסים להבין טוב יותר את ההתפתחות של הפרעות דיבור ושפה, לשפר את יכולות האבחון ולכוונן ביתר דיוק טיפולים יעילים יותר.

  • אחד המחקרים המתמשכים מתמקד בחיפוש אחר דרכים טובות יותר לאבחון ולהבדלה בין הסוגים השונים של עיכוב בדיבור. מחקר גדול זה עוקב אחר כ-4,000 ילדים, אוסף נתונים לאורך תקופת הגדילה שלהם ומנסה לבסס סימנים ותסמינים אמינים להפרעות דיבור ספציפיות. לאחר מכן ניתן יהיה להשתמש בנתונים אלה כדי לפתח הערכות ואבחונים מדויקים יותר.

  • מחקר אחר, המתמקד בחקר הגנטיקה, מחפש התאמות בין וריאציות גנטיות שונות לבין הפרעות דיבור ספציפיות. המחקר, הפועל גם הוא בחסות ה-NIDCD, גילה וריאנט גנטי הקשור במיוחד להפרעת שפה התפתחותית (DLD) – סוג של הפרעה המעכבת ילדים מלהשתמש במילים ומאטה את השליטה שלהם בכישורי השפה במהלך לימודיהם בבית הספר. ממצא זה הוא הראשון מסוגו שקושר נוכחות של מוטציה גנטית מובהקת לכול סוג של לקות שפה תורשתית.

  • מחקר אחר בוחן את התפקיד שווריאנט גנטי זה עשוי למלא גם במקרים כמו: דיסלקציה, אוטיזם והפרעות קול-דיבור.

  • מחקר ארוך טווח בוחן כיצד משפיעה החירשות על המוח ובודק כיצד המוח ׳מחווט את עצמו מחדש׳, כדי להתאים לחירשות. עד כה, המחקר הראה כי לעומת מבוגרים שומעים, מבוגרים חירשים מגיבים מהר יותר ובמדויק יותר כשהם צופים בחפצים בתנועה. מחקר מתמשך זה ממשיך לחקור את המושג ׳פלסטיות מוחית׳, שעוסק בדרכים שבהן המוח מושפע ממצבים בריאותיים או מחוויות חיים, וכיצד ניתן להשתמש בו כדי לפתח אסטרטגיות למידה המעודדות התפתחות בריאה של השפה והדיבור בילדות המוקדמת.

  • בשנת 2010 כינס ה-NIH (the National Institutes of Health), המכון הלאומי לבריאות, סדנה רב תחומית שריכזה קבוצה של מומחים כדי לחקור נושאים הקשורים לתת-הקבוצה המשמעותית של ילדים עם הפרעות על הספקטרום האוטיסטי (ASD) שלא פיתחו שפה מילולית תפקודית עד גיל 5. מכיוון שמדובר בקבוצה שבה כל ילד שונה לגמרי מרעהו, לא עמד בפני החוקרים סט של מאפיינים או דפוסים המגדירים חוזקות או חולשות קוגניטיביות. זה הקשה על החוקרים לפתח מבחני הערכה סטנדרטיים או טיפולים יעילים יותר. הסדנה כללה סדרה של מצגות ודיונים שעסקו בשלושת הנושאים המרכזיים:
    • מיהם הילדים הללו? מה אנחנו יודעים על מסלולי ההתפתחות של ילדים אלה?
    • כיצד נוכל להעריך את הכישורים והידע של ילדים אלה על פני תחומים שונים, תוך התייחסות מיוחדת ליכולות הרלוונטיות לרכישת שפה (כמו הבנה מילולית, מיומנויות חושיות ומוטוריות, אפרקסיה)?
    • אילו טיפולים / התערבויות נמצאו כיעילים בשיפור השפה המדוברת והתקשורת של ילדים אלה (שיטות מרחיבות ולא מרחיבות).

 

בסופו של דבר, המצגות והדיונים במהלך הסדנה, סקרו את מצב הידע המדעי הנוכחי, הדגישו פערים קריטיים בידע של המומחים, זיהו הזדמנויות מחקריות להתמודדות עם פערי הידע ולמעשה, עזרו למשתתפים להכיר את האתגרים העומדים בפני קבוצת ילדים זו המאובחנת על הספקטרום האוטיסטי.

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

למה כדאי ללמוד קלינאות תקשורת?

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

אולי יעניין אותך גם?

קלינאי תקשורת

קלינאי תקשורת לילדים

קלינאי תקשורת לילדים אם ילדכם מתקשה לקרוא או לאיית, אם הוא מפגין קשיים בדיבור ובהפקת צלילים, קרוב לוודאי שטיפול על ידי קלינאי תקשורת מוסמך ומיומן

קרא עוד »

אוטיזם

אוטיזם עד לאחרונה דיברו המומחים על סוגים שונים של אוטיזם, כמו הפרעה אוטיסטית או תסמונת אספרגר, אולם היום, כל ההפרעות הללו נקראות ״הפרעות על ספקטרום

קרא עוד »

הפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז לכולם קשה לפעמים לשבת בשקט, להתמקד במשהו או לשלוט בהתנהגות האימפולסיבית שלהם. אבל עבור חלק מהאנשים הקשיים הם עד כדי כך עקשניים

קרא עוד »

הפרעת תקשורת

הפרעת תקשורת הפרעות תקשורת עלולות להשפיע על האופן שבו אדם קולט, שולח, מעבד ומבין את הרעיונות שהוא שומע. הפרעות תקשורת עלולות להחליש את כישורי הדיבור

קרא עוד »

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם:

דילוג לתוכן