המילים הראשונות של התינוק שלכם נשמעות לאוזניכם, ההורים, כמו מוסיקה ערבה. אבל איך תוכלו לדעת אם הדיבור והשפה של הפעוט שלכם נמצאים במסלול הנכון? אמנם, כול תינוק לומד לדבר בקצב שלו, אבל בכול זאת קיימות כמה אבני דרך כלליות שעשויות לשמש לכם כמדריך להתפתחות תקינה של הדיבור והשפה של התינוק שלכם.
אבני דרך אלה מסייעות גם לרופא הילדים או לקלינאי התקשורת, לקבוע האם ומתי עשויים תינוקות להזדקק לעזרה.
כדי לזהות סימנים שעלולים להעיד על בעיות בהתפתחות הדיבור והשפה של הילד שלכם, ועל צורך להתייעץ עם רופא או קלינאי תקשורת, חשוב קודם כל להכיר את שלבי ההתפתחות הצפויים מהלידה ועד גיל 3.
זה מתחיל עוד לפני הלידה
חוקרים רבים סבורים שהתפתחות השפה מתחילה עוד ברחם, כאשר התינוק שומע את פעימות הלב של אמו. יעברו רק מספר ימים לאחר שיצא לאוויר העולם, והתינוק כבר יהיה קשוב לצלילי הדיבור של האם, ואף יהיה מסוגל לזהות את קולה מבין קולות אחרים.
הילד אמנם ירכוש את יכולת הדיבור והתקשורת המילולית במהלך שנת חייו השנייה, אבל עד אז, ולפני שיהגה את ההברה הראשונה, הוא יתחיל ללמוד מכם את כללי השפה ואת הדרך בה אתם משתמשים בשפה כדי לתקשר ולהביע את הרצונות שלכם.
כדי להפיק צלילים התינוק שלכם ייעזר בלשון, בשיניים, בחך וברבות הימים יתחיל ללמוד להגות מילה אחת ועוד אחת, וכך בהדרגה להעשיר את אוצר המלים שלו, כך שכעבור 24 חודשים מיום הלידה, הוא יתחיל לדבר במשפטים קצרצרים בני שתיים או שלוש מילים.
עם ההתפתחות הנפשית, הרגשית וההתנהגותית של התינוק, הוא יתחיל ללמוד להשתמש במלים כדי להביע את הצרכים, המחשבות והרצונות שלו, ואת מה שהוא תופס בחושיו (שומע, רואה, טועם וחש).
מתי תינוקות מתחילים לדבר?
חוקרים ומומחים בקלינאות תקשורת, מסמנים את אבני הדרך העיקריות שעוברים תינוקות מלידה ועד גיל 24 חודשים.
מהלידה ועד גיל 3 חודשים
תינוקות בני יומם מביעים את עצמם באמצעות הבכי. רוב האימהות מצליחות להבדיל בין סוגי הבכי של התינוק, מה מסמן שהתינוק רעב, ומה מסמן שלתינוק לא נוח, אולי צריך להחליף לו חיתול. כמובן שעם הזמן התינוק יתחיל ללמוד להשמיע המיות, צלילים וקולות שיהפכו בהדרגה להברות, למילים ולמשפטים.
בתום שלושה חודשים הילד שלכם עשוי:
- לחייך כשאתם מופיעים
- להשמיע קולות
- להשתתק או לחייך כשאתם מדברים אליו
- להיראות כאילו הוא מזהה את הקול שלכם
- לבכות באופן שונה, לצרכים שונים
- ויש קלינאי תקשורת לילדים שטוענים כי התינוק מסוגל להבחין בין ההברה ׳מה׳ להברה ׳נה׳, כשהוא רק בן 4 שבועות
מגיל 4 חודשים ועד גיל 6 חודשים
לפעמים אתם עשויים לחשוב שהילד ממש אמר ׳אבא׳, אבל למעשה הוא עדיין לא מסוגל להגות מילים, והוא מקשקש או ממלמל להנאתו. הדיבור המכוון יתחיל רק בסביבות גיל שנה. בתקופה זו בחייו מומלץ לעודד את התינוק להשמיע את הקולות הללו, כך שיוכל לאמן את הפה, הלשון ומיתרי הקול.
אמנם, התינוק לא יכול לדבר עדיין, אבל הוא בהחלט יכול להשתמש בקול שלו כדי להביע את עצמו, כמו שהוא גם מסוגל להגיב לשינויים שחלים בטון הדיבור שלכם.
לאחר הגיעו לגיל חצי שנה, הפעוט עשוי:
- לקשקש ולהשמיע מגוון של צלילים
- להשתמש בקולו כדי להפגין הנאה או מורת רוח
- להניע את עיניו לכיוון ממנו מגיעים הצלילים
- להגיב לשינויים בטון הדיבור שלכם
- לשים לב שיש צעצועים שמשמעים צלילים
- לשים לב למוסיקה
מגיל 7 חודשים ועד גיל 12 חודשים
התינוק ממשיך, ביתר שאת, להשמיע צלילים וקולות ולחקות את מה שהוא שומע בסביבתו. בשלב זה חשוב לעודד אותו לפתח את הדיבור שלו ולהשמיע קולות, לקרוא לו סיפורים מתוך ספרים, ולהתמיד לנהל אתו שיחות. התינוק שלכם מבין כעת את המשמעות של המילה ׳לא׳, והוא מסוגל למלא הוראות בסיסיות כמו, ׳שתה קצת מים׳.
עד לאחר שהפעוט עבר את גיל 12 חודשים, הוא עשוי:
- לנסות לחקות צלילי דיבור
- להגיד כמה מילים כמו: דא-דא ומה-מה
- להבין הוראות פשוטות, כמו: ׳בוא לכאן׳
- לזהות מילים לפריטים רגילים כמו ׳נעל׳
- להסתובב כדי להתבונן לכיוון ממנו מגיעים הצלילים
מגיל 13 חודשים ועד גיל 18 חודשים
התינוק ממשיך להתפתח וללמוד את מלאכת הדיבור, וכעת הוא כבר מסוגל להגיד מילה אחת לפחות, ואפילו להבין את המשמעות שלה. אם תגידו שם של חפץ, למשל ׳כוס׳, הילד יוכל להצביע על הכוס.
עד שהילד סיים את גיל 18 חודשים, הוא עשוי:
- לזהות שמות של אנשים שהוא מכיר
- לזהות שמות של חפצים וחלקי גוף
- לעקוב אחר הוראות פשוטות המלוות בתנועות
- להגיד עד עשר מילים
מגיל 19 חודשים ועד גיל 24 חודשים
בפרק הזמן המשמעותי שהתינוק עבר מאז שנולד הוא הצליח לצבור אוצר מילים ניכר, הוא מסוגל להבין יותר ממאתיים מהן, אבל בוודאי יצליח להגות כ-70 מילים. בתקופה זו התינוק ילמד מדי יום כ-10 מילים חדשות, וגם יהיה מסוגל לחבר משפט קצר המורכב משתי מילים.
כעת, הפעוט בן השנתיים כבר מסוגל לחבר משפטים בני 2 או 3 משפטים. הוא יכול לשיר שירי פעוטות מוכרים, ובהדרגה יתחיל להביע במילים את הצרכים, התחושות והרצונות שלו. כלומר, הוא כבר לא יצטרך לבכות כדי לספר לכם שהוא צמא, הוא פשוט יגיד לכם שהוא צמא ויגיד ׳רוצה מים׳.
עד שהילד יגיע לגיל שנתיים, הוא עשוי:
- להשתמש במשפטים פשוטים כמו: ׳עוד מים׳
- לשאול שאלות באמצעות מילה אחת או שתיים כמו: ׳אבא בעבודה?׳
- לעקוב אחר פקודות פשוטות ולהבין שאלות פשוטות
- לדבר בערך 50 מילים או יותר
- לדבר מספיק טוב כדי שיבינו אותו, לפחות חצי מהזמן, גם ההורים וגם האנשים האחרים הנמצאים בסביבתו.
מגיל 25 חודשים ועד גיל 36 חודשים
הפעוט לומד לא רק מילים חדשות, אלא מתחיל להתאמן בטון הדיבור, בעוצמה ובנימה המתאימה:
- לדיבור
- לשיר
- לציווי
- לשאלה
עם אוצר מילים המכיל כ-300 מילים, הפעוט מסוגל לחבר משפטים שהם נכונים דקדוקית, ולהתייחס לעצמו, לא בגוף שלישי, אלא בגוף ראשון, כ׳אני׳. רוב הילדים בגיל זה מדברים באופן רהוט וברור, ואם תשאלו אותם מה שמם ומה גילם, הם יענו לכם בקלות.
אם אבני הדרך הללו מאפיינות את התפתחות הילד שלכם, מה טוב. אבל אם אתם חוששים שמא זה לא המצב, התייעצו עם רופא הילדים.
מתי להתייעץ עם רופא הילדים?
שוחחו עם רופא הילדים שלכם במקרים שבהם הילד שלכם לא שולט ברוב אבני הדרך להתפתחות הדיבור והשפה בגיל שלו, או אם אתם מודאגים מקצב ההתפתחות של הילד שלכם וחוששים שמא הוא סובל מהפרעות דיבור.
עיכובים בהתפתחות הדיבור מתרחשים מסיבות רבות, כולל אובדן שמיעה והפרעות התפתחותיות שונות. רופא הילדים עשוי להפנות אתכם לאודיולוג (מומחה לשמיעה) או לקלינאית תקשורת.
קלינאי תקשורת למבוגרים או לילדים, מוסמך:
- לבצע אבחון להפרעת קשב וריכוז לילדים או מבוגרים
- לבצע אבחון אוטיזם
- לאבחן הפרעה בדיבור, הפרעת שפה או הפרעות תקשורת (אשר עלולות לנבוע מאוטיזם, אבל גם מגורמים אחרים)
- להציע טיפול בדיבור או בכול הפרעה אחרת בשפה או בתקשורת.
בינתיים:
- דברו עם הילד, ספרו לו מה אתם עושים ולאן אתם הולכים.
- שירו לו שירים וקראו יחד ספרים.
- למדו את הילד לחקות פעולות כמו מחיאת כפיים, ולהשמיע קולות של בעלי חיים.
- תרגלו עם הילד ספירה (1, 2, 3…).
- הראו לילד שאתם מרוצים כשהוא מדבר.
- הקשיבו לצלילים שהילד משמיע וחזרו עליהם.
זה בסדר לדבר לילד במה שנקרא ׳שפת תינוקות׳, כחיבה אליו, אבל זכרו שהילד לומד לדבר על ידי חיקוי. צעדים אלה עשויים לעודד את התפתחות הדיבור והשפה של הילד שלכם.
אולי יעניין אותך גם?
מה נדרש כדי להיות קלינאי תקשורת מצליח?
רוצים לדעת איך להפוך לקלינאי תקשורת? מצאו את המכללה או האוניברסיטה המתאימה לכם, השקיעו בלימודים, הגישו את העבודות, עברו את הבחינות וקבלו תעודת מקצוע בקלינאות
לימודי קלינאות תקשורת מעל גיל 40
אם הגעתם לגיל 40 ואתם מחפשים לשנות כיוון בקריירה או להתחיל בתחום חדש ומשמעותי, לימודי קלינאות תקשורת יכולים להיות הבחירה המושלמת עבורכם. קלינאות תקשורת הוא
תואר בהפרעות בתקשורת – מידע למועמדים
מה זה בעצם תואר בהפרעות בתקשורת? תואר בהפרעות בתקשורת נחשב לאחד מהתארים החשובים והמבוקשים ביותר בתחום הבריאות, שכן הוא מעניק כלים וידע רחבים לאבחון, טיפול
טיפול בקשיי שפה ודיבור: כל מה שחשוב לדעת
רוצה ללמוד קלינאות תקשורת? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע מהן הפרעות שפה ודיבור? הפרעות שפה ודיבור מתבטאות בקשיים בהבעה, הבנה ושימוש בשפה
מה כדאי ללמוד: קלינאות תקשורת או חינוך?
רוצה ללמוד קלינאות תקשורת? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע קלינאות תקשורת או חינוך – איך בוחרים? גם בעלי תואר בחינוך עם התמחות
הבדלים בין קלינאות תקשורת למדעי ההתנהגות
רוצה ללמוד קלינאות תקשורת? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע לימודי קלינאות תקשורת לעומת לימודי ניתוח התנהגות אנשים רבים מתעניינים בלימודי מדעי ההתנהגות