לימודי קלינאות תקשורת – המדריך לסטודנט

תוכן עניינים

כל מה שצריך לדעת לפני התואר בהפרעות בתקשורת

לא משנה מהו הגורם להפרעות דיבור, שפה ותקשורת, קלינאי תקשורת הם אנשי המקצוע שיוכלו לשפר את איכות חייהם של אנשים אלה. אם אתם מחפשים מידע על לימודי קלינאות תקשורת, מדריך זה יעזור לכם לקבל החלטה מושכלת!

מהי קלינאות תקשורת?

קלינאות תקשורת היא מקצוע טיפולי המשלב בין מדעי הרפואה, החינוך והתקשורת. קלינאי תקשורת מאבחנים ומתכננים דרכי טיפול ותרגילים מותאמים אישית כדי לעזור למטופלים לשפר את יכולתם לדבר, להביע את מחשבותיהם, להבין את מה שאחרים אומרים להם, להשתמש טוב יותר במיומנויות השפה השונות ואפילו לשפר את יכולת הבליעה שלהם.

קהל היעד: קלינאי תקשורת מטפלים הן בילדים המתמודדים עם הפרעות תקשורת מסיבות שונות, והן במבוגרים הזקוקים לשחזור יכולות השפה והדיבור שאבדו בעקבות פגיעה מוחית.

חשיבות קלינאי התקשורת באה לביטוי ביכולת שלהם לשפר:

  • את כישורי השפה המוקדמים (במיוחד של ילדים בגיל הרך הלומדים לדבר ולתקשר)
  • את היכולת להשתמש בקול
  • את היכולת להבין את השפה (המידה בה הם מבינים מילים ושפה)
  • את היכולת לדבר בשטף (למשל, ללא גמגום)
  • את היכולת לדבר בבהירות, להביע את עצמם ולתקשר היטב את מה שהם רוצים להגיד

איפה לומדים קלינאות תקשורת בישראל?

אוניברסיטאות ומכללות שונות בארץ מציעות לימודי תואר ראשון בהפרעות תקשורת, וביניהן:

 

לחצו כאן כדי למצוא עוד מידע על איפה הכי כדאי ללמוד קלינאות תקשורת

תנאי קבלה לתואר ראשון בקלינאות תקשורת

כל מוסד אקדמי מציב תנאים משלו לקבלה לתואר בקלינאות תקשורת, רוב התנאים כוללים בדרך כלל:

  • בגרות מלאה
  • ציון פסיכומטרי (מעל 620 או 650)
  • ציון 100 ומעלה באנגלית (ברמת מתקדמים 1 בפסיכומטרי או במבחן אמי״ר)
  • אפשרות לעבור ממוסד אקדמי אחר, בציון ממוצע של 90 לפחות
  • ראיון אישי

תוכנית הלימודים בקלינאות תקשורת

תוכניות הלימוד במסלולי תואר ראשון בקלינאות תקשורת מתפרשות על תחומי ידע שונים, כמו אנטומיה, פיזיולוגיה, פתולוגיה, אנתרופולוגיה, סוציולוגיה, גנטיקה ופסיכולוגיה.

הנה דוגמה לקורסים הכלולים בתוכנית הלימודים של הפרעות בתקשורת:

משך הלימודים וקבלת רישיון קלינאי תקשורת

הלימודים לקבלת תואר ראשון בחוג להפרעות תקשורת, במתכונת של 5 ימי לימוד בשבוע יימשכו 3 שנים, לפעמים, ובמיוחד אם הלימודים כוללים גם התמחות, הם עשויים להימשך 3.5 – 4 שנים.

קבלת רישיון לעיסוק בקלינאות תקשורת כרוכה בתקופת התמחות ובמעבר מבחני הסמכה של משרד הבריאות.

מלגות ושכר לימוד לתשפ״ה (2025)

שכר הלימוד האוניברסיטאי לקבלת תואר ראשון בשנת תשפ״ה עומד על 11,653 שקלים. שכר הלימוד עשוי להיות גבוה יותר במוסדות הפרטיים.

באשר למלגות, מוסדות החינוך השונים מעניקים מלגות שונות לסטודנטים, בין אם זו מלגה לאנשים עם ציון פסיכומטרי גולמי גבוה (מעל 730), או מלגות ספציפיות שמציע המוסד החינוכי עצמו (כמו מלגת סיוע לסטודנטים במכללת הדסה או מלגת ג׳ויס לסטודנטיות שנה א׳ באוניברסיטת חיפה). בדקו את המלגות שמציע המוסד האקדמי שבו תלמדו.

יתרונות ואתגרים בקריירה בקלינאות תקשורת

הקריירה של קלינאי תקשורת אינה נטולת רגעים מלחיצים או מצבים מאתגרים, אבל היא מציעה לכם הזדמנות לחולל שינויים בחייהם של ילדים ומבוגרים עם הפרעות דיבור ושפה, כולל הפרעות ביטוי (ארטיקולציה), הפרעות קוגניטיביות-תקשורתיות והפרעות הבעה (אקספרסיביות). וזה מה שהופך את התפקיד לכל כך מתגמל ומוביל לאהבת המקצוע.

כמה מהסיבות בגינן קלינאות תקשורת מציעה קריירה מתגמלת:

  • האפשרות לעזור לילדים ולמבוגרים לשפר את כישורי השפה והדיבור שלהם מעוררת בקרב המטפלים התרוממות רוח ושמחה.
  • קלינאי תקשורת עוזרים להורים לעזור לילדיהם. הם יודעים עד כמה קשה להורי הילדים המתמודדים עם הפרעות דיבור ושפה, והם מודעים לתפקידם החשוב בחיי הילדים והוריהם.
  • פריצות דרך בתחום המידע והטכנולוגיות משפרות את ההבנה של קלינאי התקשורת וכתוצאה מכך את היכולת שלהם לאבחן ולטפל בהפרעות התקשורת השונות. קלינאי תקשורת יודעים שלמידה מתמשכת חיונית כדי לספק למטופלים את התוצאות הטובות ביותר, והם נהנים מההזדמנויות להרחבת הידע, הכישורים והיכולות שלהם.
  • ההזדמנות לחולל שינוי בחייהם של ילדים או מבוגרים המתמודדים עם הפרעות תקשורת, בין אם אלה ילדים עם אוטיזם או מבוגרים לאחר שבץ מוחין, מגבירה את אתגרי היומיום של קלינאי התקשורת אבל גם דוחפת אותם למצוא שיטות חדשניות ויעילות יותר לשיפור איכות חיי המטופלים.

תכונות חשובות לקלינאי תקשורת מוצלחים

הנה כמה תכונות שעשויות להפוך אתכם לקלינאי תקשורת מצוינים:

  • אתם מלאי חמלה: קלינאי תקשורת טובים דואגים למטופלים שלהם. כלומר, לא תתייחסו לילד כאל עוד שם ברשימה אלא תראו בו אדם מיוחד וייחודי. ואם למשל מגיע אליכם ילד עם בעיות התנהגות קשות, תדעו להשקיע את הזמן הנדרש כדי ליצור עבורו אסטרטגיות ופעילויות שיוכלו לרתק ולהניע אותו, או לחפש מידע בקרב אנשי מקצוע אחרים בתחום הבריאותי, שיוכל לעזור לכם.
  • אתם גמישים ומסתגלים במהירות: לכל אחד יש ימים טובים יותר או פחות, כך שיהיו לכם כמה מפגשים שיתקדמו טוב יותר מאחרים. זה חלק בלתי נפרד מהתהליך. אבל קלינאי תקשורת טוב מסתגל במהירות. אם הפעילות לא עובדת הוא ישנה אותה ואם היא עדיין לא תעבוד הוא ימצא דרך חדשה.
  • אתם עובדים בשיתופי פעולה: כקלינאי תקשורת אתם המומחים להפרעות בתקשורת אבל ההורים הם המומחים בכול הנוגע לילד שלהם. קלינאי תקשורת טוב יודע זאת ורואה בהורים שותפים להליך הטיפולי. הוא גם משתף פעולה עם מורים ואנשי מקצוע אחרים בתחום הבריאות כדי לקדם את המטופל.
  • אתם יודעים שאינכם יודעים: קלינאות תקשורת הוא תחום עצום ורב ואף אחד לא יודע הכול. קלינאי תקשורת טוב יודע מה הוא לא יודע. במקרים מסוימים הוא יתייעץ עם עמית וישמע חוות דעת נוספת או יתעמק בעצמו בממצאי המחקרים העדכניים ביותר.

 

שאלות נפוצות

באילו מסגרות עבודה יכולים להשתלב קלינאי תקשורת?

קלינאי תקשורת מבוקשים מאוד במגוון מסגרות עבודה, כגון: בתי חולים, קופות חולים, מכונים להתפתחות הילד, בתי חולים, בתי ספר, גני ילדים ומוסדות חינוך אחרים, מוסדות שיקום, מחקר אקדמי ופיתוח, חברות טכנולוגיה רפואית, ייעוץ בבתי אבות ובמרכזי גריאטריה, קליניקה פרטית.

אם החלטתם שהגיע הזמן לשנות קריירה, יתכן שהסבה לקלינאות תקשורת עשויה להתאים לכם. זה נכון במיוחד לאנשי מקצוע בתחומים שקרובים לתחום הטיפולי או לאנשי מקצוע בתחום החינוך שחולקים כמה מיומנויות ומאפיינים שהם גם מנת חלקם של קלינאי תקשורת.

לגבי סטודנטים מעל גיל 30, הבגרות והניסיון שהם מביאים איתם לתחום קלינאות התקשורת היא דווקא בברכה. אז אם יש לכם תואר ראשון בתחום אחר וממוצע ציונים מעל 85, סביר להניח שתעמדו בתנאי הקבלה כמו גם בכול המטלות והעבודות המוטלות על שאר הסטודנטים בחוג.

למי שאוהב לעבוד עם אנשים, בעל גישה טיפולית, תקשורת בין-אישית טובה, עניין בשפה, מדעי ההתנהגות ובריאות.

באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת חיפה, מכללת הדסה, הקריה האקדמית אונו ועוד.

לעבוד כקלינאי/ת תקשורת בקופות חולים, בתי חולים, גני ילדים, בתי ספר, קליניקות פרטיות או במסגרת טיפולית שיקומית.

כן. לאחר סיום התואר יש לבצע סטאז’ מעשי בפיקוח משרד הבריאות לצורך קבלת רישיון מקצועי.

קלינאי תקשורת מטפל בהפרעות שפה, דיבור ובליעה, בעוד מרפא בעיסוק מתמקד בשיקום תפקוד יומיומי, פיזי וקוגניטיבי.

אולי יעניין אותך גם?

קלינאית תקשורת

טיפול בילדים עם אוטיזם

אוטיזם יכול להתבטא במגוון תסמינים ורמות של חומרה. האבחון המשמש לקביעת אוטיזם מתבסס לרוב על תצפיות המאפשרות לאבחן אינטראקציות חברתיות, כישורי תקשורת ודרכי התנהגות של

להמשך קריאה »
מידע על אתר קלינאי

מחפשים קלינאי/ת תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם

מאמרים אחרונים

תוכן עניינים

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם: