חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תואר בקלינאות תקשורת – כל מה שחשוב לדעת

תוכן עניינים

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

קלינאות תקשורת מטפלת בהפרעות דיבור, שפה או בליעה המקשות על התקשורת המילולית. מטרת הטיפול היא לאבחן ולשקם הפרעות אלה. המטופלים יכולים להיות ילדים או מבוגרים הסובלים מבעיות קול, קושי בהבנת השפה, קושי בדיבור, אוצר מלים מצומצם, קושי בלעיסה או בליעה, לקויות למידה, דיסלקציה, אוטיזם, בעיות שמיעה, גמגום ועוד.

קלינאות תקשורת – מידע כללי

תואר ראשון בקלינאות תקשורת יאפשר לכם לפתח קריירה מרתקת בקלינאות תקשורת לילדים או מבוגרים, ולמצוא אפשרויות תעסוקה מגוונות, כמו הקמת קליניקה משלכם או עבודה במרפאות, בתי ספר, בתי חולים ועוד. במקביל, אם תרצו להמשיך ללימודים מתקדמים תוכלו להירשם ללימודי תואר שני בקלינאות תקשורת, ולהשתלב בעולם המחקר בתחום זה.

תנאי הקבלה ללימודי קלינאות תקשורת משתנים ממוסד אקדמי למשנהו, אך כולם מתייחסים לממוצע ציוני הבגרות, לציון במבחן הפסיכומטרי ולרמת האנגלית. בדרך כלל הדרישה היא:

  • ממוצע ציונים גבוה בבגרויות (בסביבות 95)
  • ציון פסיכומטרי גבוה (כ-650)
  • רמת אנגלית טובה (לרוב, לפחות ברמת מתקדמים 2 – ציון מעל 100 בפסיכומטרי או ציון מעל 200 במבחן אמי״ר).
  • מעבר ראיון אישי במהלכו יקבע את מידת ההתאמה שלכם ללימודים ולעבודה כקלינאי תקשורת.

הבשורה הטובה היא שגם אם אין לכם תעודת בגרות מלאה או שלא עברתם מבחן פסיכומטרי, עדיין תוכלו להתקבל ללימודים, באמצעות השתתפות במכינה קדם אקדמית אשר:

בנוסף, אם אתם תוהים איפה כדאי ללמוד קלינאות תקשורת, ובכן:

לאחר קבלת התואר וסיום הסטאז׳ תוכלו להשתלב בעבודה כקלינאי תקשורת וליהנות מעיסוק מאתגר הכרוך באחריות רבה וביחס מקצועי לכול מטופל.

למה כדאי ללמוד קלינאות תקשורת?

מה לומדים במסגרת קורס קלינאי תקשורת?

כדי לקבל רישוי לעסוק בקלינאות תקשורת, אתם חייבים להיות בעלי תואר ראשון.
תכנית הלימודים מכשירה את הבוגרים בידע עיוני ומציידת אותם בכלים ובמיומנויות מעשיות (הנרכשים במהלך הלימודים במסגרת התנסות קלינית במרכזי טיפול או בבתי חולים).

תכנית הלימודים העיונית כוללת, בין השאר:

  • אנטומיה
  • פתולוגיה
  • פיזיולוגיה
  • פסיכולוגיה
  • סוציולוגיה ואנתרופולוגיה
  • גנטיקה
  • פונטיקה
  • התפתחות תקינה של דיבור ושפה
  • הפרעות שפה
  • הפרעות שמיעה והפרעות בתקשורת.


בנוסף, הלימודים כוללים ידע על ההתפתחות הסנסומוטורית ועל נוירולוגיה; שיטות אבחון בפסיכולוגיה, פסיכו-לינגוויסטיקה, גרונטולוגיה, השפעת הרעש, שיקום שמיעה, מכשירי שמיעה ועוד.

תכנית הלימודים תקנה לכם את הידע, המיומנויות והכלים שיאפשרו לכם להציע אבחון וטיפול כקלינאי תקשורת מקצועיים ואיכותיים.

למה כדאי ללמוד קלינאות תקשורת?

קלינאות תקשורת היא קריירה מעולה למי שרוצה להשפיע על אחרים ולשפר את איכות החיים שלהם. בעבודתכם, תיפגשו עם המטופל, תאבחנו ותעריכו את בעיית התקשורת, כדי שתוכלו להכין תכנית טיפולית מותאמת אישית.

המשמעות היא שבכול יום נכונו לכם מפגשים מרתקים עם ילדים או מבוגרים שזקוקים לעזרתכם כדי לשפר יכולות הדיבור, השפה או הבליעה, ולהצליח לנהל מערכות יחסים בבית, בלימודים, בעבודה או עם חברים, ללא מגבלות וללא תסכולים.

קיימות היום פתולוגיות דיבור מודרניות המספקות הערכה וטיפול חדשניים ואינדיבידואליים, באווירה שמאפשרת למטפל לקבל תגובה חיובית יותר מהמטופלים שלו. לפי המחקר, טיפול שנעשה באווירה שבה המטופל מרגיש נינוח יותר, יספק תוצאות מהירות יותר. זה גם מאפשר למטפל להעניק לכול מטופל שירותים מותאמים אישית לצרכיו.

אז למה כדאי להיות קלינאי תקשורת? גם בגלל שתחום זה הופכת למקצוע מתוחכם יותר, המשתמש בטכנולוגיות החדשניות והעדכניות ביותר, כדי להציע למטופלים את הפתרונות היעילים, הדינמיים והמהנים ביותר, להפרעה ממנה הם סובלים.

קלינאות תקשורת וטכנולוגיית המחשב

לטכנולוגיית המחשב יש השפעה רבה על הטיפול בבעיות תקשורת שונות, בין אם מדובר בגמגום, באוטיזם או באבחון קשב וריכוז. בהתאם לסוג ההפרעה ולדרגת החומרה שלה, ניתן להשתמש במהלך הפגישות הטיפוליות בטכנולוגיית המחשב. יש היום תוכנות המספקות שיטות אור-קוליות:

  • לטיפול במבוגרים (למשל במקרה של אוטיזם אצל מבוגרים),
  • ולטיפול בילדים (למשל, בטיפול בצרידות של ילדים).

תוכנות אלה עוזרות למטופלים להמשיך ולעסוק בתרגילי הריפוי גם מחוץ לקליניקה, כשהם בביתם. הפעילות היא כיפית לילדים שיכולים לשחק וללמוד בו זמנית. כיוון שבדרך זו אין מישהו שעוקב אחר כל פעולה של הילד המטופל, והוא משוחרר מכול תחושה של איום ואי נוחות, ניתן להקל על הטיפול ולהאיץ את הקצב.

תוכנות מחשב אלה מעודדות שגרה של משחקים, שמעוררים את הדיבור הנכון תוך כדי הנאה וכיף.

אבחון קלינאי תקשורת המאפשר טיפול ביתי בעזרת פעילות מודרכת

המפגש הראשון בין המטפל למטופל מתחיל קודם כל בהערכה ובאבחון קלינאי תקשורת. האבחון מאפשר למטפל לקבוע את הגורם להפרעת התקשורת שמפגין המטופל (למשל הגמגום אצל מבוגרים או קשיי הדיבור אצל ילדים), ולתכנן עבורו טיפול מותאם אישית.

שיטות הטיפול המודרניות של ימינו, מלוות בעקרונות מנחים שמאפשרים למדוד את ההתקדמות של כל מטופל, בהתאם במצב הספציפי שלו. כלומר:

  • קלינאי התקשורת מספק להורים הנחיות מפורטות ופשוטות לביצוע בבית. הוראות אלה שונות מהתרגילים הנערכים במרפאה.
  • קלינאי התקשורת מספק גם תרשימים למעקב אחר ההתקדמות של הילד, ומערכת מיוחדת למעקב אחר הגדלת מספר המילים בהן משתמש הילד.
  • לפעמים, המטפל ישאיל להורים גאדג׳טים למטרה זו.
  • בנוסף, המטפל ידון עם ההורים על רעיונות לאיתור ולטיפול בבעיות שמתעוררות בעת התרגול הביתי.

שיטות הטיפול המודרניות מאפשרות למטופל להתקדם בזמנו החופשי

בעולם קלינאי התקשורת התפתחו עם השנים מספר גישות וסוגי טיפול בקלינאות תקשורת. אבל, הגישות המרתקות ביותר הן השיטות העדכניות המסתמכות על טכנולוגיה חדישה, ומאפשרות לילד להתקדם גם כשהמטפל לא נמצא לידו.

למעשה, שיטות הריפוי המודרניות, לטיפול בהפרעות דיבור ושפה, יכולות היום להיעשות גם ללא נוכחותו של קלינאי התקשורת, אם כי רק לאחר התייעצות וקבלת הנחיות ברורות ממנו.

חלק מהמכשירים האלקטרוניים או הגאדג׳טים החדשים, מציעים תוכניות המיועדות במיוחד לילדים עם קשיים בדיבור ובשפה. בנוסף, ההורים מקבלים מגוון רחב של משימות שיועילו להתקדמות של הילדים שלהם. לדוגמה, לאחר המלצת המטפל, ניתן לבצע בבית פעילויות לשיפור הארטיקולציה.

בדיוק כמו בכול צורת טיפול אחרת, גם בריפוי המודרני בדיבור ובשפה, חיוני להציב בפני המטופל והוריו רף ציפיות ריאליות עליו הוא אמור לדון עם ההורים, מדי פעם בפעם. הערכה תקופתית תאפשר להורים ולמטפל לקבוע את מידת ההשפעה של סדרת הטיפולים על הילד.

קלינאי תקשורת לא מפסיקים ללמוד

אחד הדברים הטובים שמציעה לכם קריירה כקלינאי תקשורת, הוא הצורך להמשיך וללמוד כל הזמן, ולהתעדכן במחקרים האחרונים בתחום. במקצוע זה אתם אף פעם לא קופאים על השמרים. דוגמה לתוכניות ומחקרים חדשים שפורסמו השנה, 2022:

  • פותחה תכנית חדשה בבריטניה, הנקראת LEND, המסייעת לטיפול יעיל בילדים עם מוגבלויות התפתחותיות. תכנית זו מספקת מגרש הכשרה עשיר הדרוש לאנשי מקצוע כדי לרכוש שיטות עבודה מומלצות.

  • מחקר גילה כי 5 מחלות שונות תוקפות את אזורי השפה במוח וגורמים בהדרגה לליקויים בשפה, המכונים אפאזיה מתקדמת ראשונית.

  • צוות חוקרים באוניברסיטת בוסטון ביקש להבין טוב יותר כיצד מעובדים במוח השפה והדיבור וכיצד ניתן לשקם בצורה הטובה ביותר את האנשים שאיבדו את היכולת לתקשר, עקב נזק מוחי שנגרם משבץ מוחי או מפגיעה מוחית אחרת. סוג זה של אובדן שפה נקרא אפזיה. לשם כך, פותחו מודלים מתוחכמים של המוח שמסוגלים לחזות התאוששות של השפה אצל אנשים שעברו שבץ. פריצת דרך זו יכולה להיות ה-Game Changer בענף קלינאות התקשורת.

רוצה ללמוד קלינאות תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם עם כל המידע

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

מידע על אתר קלינאי

מחפשים קלינאי/ת תקשורת?

השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם

מאמרים אחרונים

תוכן עניינים

מעוניינים בשיחת ייעוץ מקלינאי/ת תקשורת מומלץ באיזור שלכם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם:

דילוג לתוכן